Zanka

Son dakika… Bilim Kurulu toplantısının ardından Bakan Koca'dan kritik açıklamalar...

Sağlık Bakanlığı’nın Bilkent yerleşkesinde saat 17.30'da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun toplantısı sona erdi. Toplantının ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameraların karşısına geçti.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

*Yaşadığımız günler örneğini bildiğimiz günler değil.

*Dünya virüsün çıktığı günden öncesine dönemez. Biz de 10 Mart'tan öncesine dönemeyiz.

*Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmek gerekli. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler aslında basit. Hastalığın yayılmasını engelleyecek şartları sağlamak ve onlara uymak zorundayız.

*Bugün Bilim Kurulu ile belki de en önemli toplantımızı yaptık. Daha ileri tedbirlere ihtiyacımız var.

*Sokakta geçirilecek zamanın kısıtlanması en önemli konu olmuştur. Virüsün yayılımını önlemek, virüsün yayıldığı yerleri sınırlandırmak. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belki de şehirlerin izole edilmesi gibi düşünebilmesi gerekir. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Hastalığın önünü keseceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza yeni kararları arz ettim.

*İnsanlar birbiriyle olabildiği kadar az karşılaşmalıdır. 

*Bugün itibari ile internet ortamında açıklanmaya başlanacak. 75030 test yapıldı. 2069 pozitif vaka. Toplam vaka 5698 oldu. Bugün 17 hastamızı kaybettik. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 344, taburcu olan ise 42 kişi.

*Sağlık personellerimizin bu dönemde COVID-19 tanısı aldığı oldu. Sayılarını da şu anda söylemek doğru değil. Ama her türlü ihtiyaçlarını karşıladığımızı belirtmek istiyorum. 3 milyon 615 bin tane N95 maske bütün kurumlara dağıtıldı. Bu oranın ne kadar büyük olduğunu dikkatlerinize sunuyorum. Bu dönemde sağlık çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamada hiçbir şeyden taviz vermeyeceğiz.

MURAT SANCAK AÇIKLAMASI

Bir muhabirin Murat Sancak’la ilgili sorduğu soruya Bakan Koca şu yanıtı verdi:

*Şahısların veya özel kuruluşların kendi başına kit alarak numuneleri test ediyor olması asla kabul edilir bir durum değil. Bunun için yapılması gereken neyse yapılacak.

İL İL VAKA SAYILARI AÇIKLANACAK MI?

*Bir bölgenin salgını taşıdığı, bazılarının taşımadığı, bir bölgeden başka bölgeye geçişin daha fazla olmaması için (İtalya'da olduğu gibi) açıklamak istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız bu konuyu değerlendirmektedir. Daha fazla vakanın görüldüğü iller varsa bunun için yapılması gereken önerileri de Cumhurbaşkanımıza sunmuş bulunuyoruz. Benim bilgi vermem doğru değil.

YOĞUN BAKIMDA SORUN İDDİALARI VE UMRECİLER..

*Şu an yoğun bakımlarımızda sorunlarımızın olmadığını biliyoruz. Yerli üretim içinde bir çalışmamız oldu. Umrede olan 362 kişi hakkında çalışma yapılıyor. Ona göre ne yapacağımız belli olursa açıklama yapacağız.

ÇİN’DEN GELEN KİTLER

*Biz Çin'den getirilen ilk örnek kit antijen kitiydi. Deneme amaçlı getirilen, hasta için kullanmadığımız ama sonucu olarak değerlendirilen kitlerdi. Biz memnun kalmadık ve getirmedik. Bizim şu an 350 bin olarak getirdiğimiz ve kullandığımız kit antikor kitidir. O bahsedilen kiti deneme amaçlı getirdiğimizi ve kullanmadığımızı belirtmek istiyorum.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver