Zanka

Önceki gece yayınlanan bir kararname ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın görevine son verilmişti. Peki Erdoğan’a bu kararı aldıran ne oldu? İddialar 2 ihtimal üzerine yoğunlaştı…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kabineden ilk giden isim, 2018’de göreve başlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan oldu. Turhan'ın yerine yine Trabzonlu olan hemşehrisi ve Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu atandı.

Görev değişikliğine ilişkin kararnamede yer alan ‘görevine son verilmiştir’ ifadesi, “Neden?” sorusunu da beraberinde getirdi. Bu sürpriz karar yoksa bir ceza mıydı?

İşte bu konuda öne çıkan 2 iddia var:

1. Söz konusu iddiaların başında, Turhan’ı görevinden eden olayın corona virüsle mücadele edilen bu zorlu günlerde yapılan Kanal İstanbul ihalesi olduğu geliyor.

İhale nedeniyle hükümet hem halktan hem de muhalefetten büyük tepki çekmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Millet can derdinde, birileri Kanal İstanbul derdinde" sözleriyle eleştirmişti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Kanal İstanbul ihalesini ertelemedi diye gece 02.00'de bakanı görevden almazlar. Büyük ihtimalle ihaleyi alan firmada bir yanlışlık (!) olmuştur” yorumunu yaptı.

Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas ise köşesinde Kanal İstanbul ihalesini "gaf" olarak niteledi. Barlas, "Sonuçta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın görevine son verdiği ve yerine Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu'nun atandığı açıklandı. Bu görevden almanın sebebi açıklanmadı. Ama yaygın kanaate göre, sebep zamansız ve yersiz Kanal İstanbul ihalesiydi." diye yazdı.

2. AKP kulislerinde ise asıl gerekçenin Cahit Turhan'ın, virüs önlemlerinde pasif kalması olduğu konuşuluyor. Kanal İstanbul'la ilgili son ihalenin daha önce belirlenen takvime göre yürütüldüğü ve bakanın kişisel bir rolünün olmadığı söyleniyor.

Turhan'ın virüs nedeniyle havayolu, karayolu ve denizyolu ulaşımında erken önlem alamadığı ve yetersiz kaldığı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı son 7 tedbir içinde yer alan ‘Yurtdışı uçuşların yasaklanması' kararı da Turhan'a rağmen alınmış bir karar olarak öne çıkıyor.

YENİ BAKAN KİM?

Yeni Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun özgeçmişinde daha çok İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki (İBB) görevleri dikkat çekiyor.

2018'de İBB'de Genel Sekreter Yardımcılığı yapan Karaismailoğlu, Erdoğan'ın İBB Başkanlığı döneminde de İETT'de çalıştı.

Ulaştırma Bakan Yardımcısı olan Karaismailoğlu'nun, Kanal İstanbul Projesi'ni en iyi bilen isimlerden olduğu belirtildi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver