Zanka


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 210

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 211

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 211


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 213

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 214

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 215



Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 242

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 243

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/zanka.com.tr/httpdocs/icerik.php on line 243

Modern basketbolun iki sacayağı olan bu organizasyonlar, günümüzde oldukça karşılaştırılmaya başlandı. Biz de aradaki farkları 5 temel maddede inceleyelim dedik.

1-Lig Yapısı

İki lig arasındaki en temel farklardan biri bir sezonda yapılan maç sayısı ve bir maçın süresi. NBA’de normal sezonda 1230 tane maç oynanırken bu rakam Avrupa’nın 1 numaralı organizasyonu Euroleague’de 240. Takım bazlı bakacak olursak ise bir NBA takımı normal sezonda 82 maç yaparken Euroleague takımı ise 30 maç yapıyor. NBA’de bir maç 48 dakikadan oynanırken Euroleague’de bu süre 40 dakika. Maç içinde kullanılan ortalama hücum sayılarını da incelediğimizde 2 NBA maçı hemen hemen 3 Euroleague maçına denk geliyor. Buna bir de normal sezondaki maç sayılarını eklersek ki burada fark daha da belirginleşiyor, NBA’de çok çok daha fazla maç oynanmış oluyor.

2-Oyun Akışı

İki lig arasındaki farkı oluşturan diğer etmenlerden biri ise kuşkusuz oyun akışı. NBA’de daha fazla maç oynanmasından mütevellit oyun akışı daha basit bir işe dönüşüyor. Özellikle Euroleague severler tarafından sıkıcı tabir edilen koş koş şut tempolu oyun, yoğun maç takviminde gerçekleşiyor. Oyuncular 82 maçlık tempoyu kaldırabilmek için çok güç harcamıyorlar. Bu da NBA’in normal sezonunu nispeten daha sıkıcı hale getirebiliyor. Ama playoff döneminde oyuncular gaza basıyor ve maçlar daha sert, çekişmeli hale geliyor. Euroleague’de ise normal sezonda sıralama, ikili averaj, saha avantajı gibi dinamikler çok önemli olduğu için normal sezon maçları çok önem kazanıyor. Koçlar her maça önemi yüksek bir maç gibi yaklaşıp, oyuncularını buna göre hazırladıkları için Euroleague’de normal sezonda sert ve çekişmeli maçlar izleyebiliyoruz. Özellikle son yıllarda Euroleague’de başarılı olmuş oyuncuların NBA’i tercih etme sebeplerinden biri kesinlikle budur. NBA, korkunç olan televizyon ve stadyum gelirleri sayesinde daha fazla maaş ödeyebilecek durumda olsa da Euroleague’deki oyuncular normal sezondaki tüm maçların yarattığı psikolojik tahribattan kaçmak istiyorlar. Maddi ve manevi olarak NBA, daima Euroleague oyuncuları için hedef haline geliyor.

3-Rekabet

İki lig arasındaki rekabet temelinde de oldukça büyük bir fark mevcut. Euroleague’deki rekabet sınıfsal ayrıma ya da siyasi farklara dayanabiliyor. Mesela bir Olympiakos Panathinaikos maçında her iki takımın taraftarları da oldukça motive oluyor. Derbi kültürü var. Bazı taraftarlar şampiyonluktan çok derbi maçının kazanılmasını istiyor. NBA’de ise böyle bir rekabet yok. Çekişme var ama gerçek rekabet yok. Konferansları bile doğu batı olarak basit bir şekilde ayrılmış. Herhangi bir manası yok bu anlamda. NBA ortamında herkes yakın arkadaş ve herkes zengin zaten. Kulüpler ve taraftarlar arasındaki rekabetten uzak anca bireysel rekabetler oluyor. Mesela Bird ve Magic ikilisi.

4-Seyirci/Taraftar

Bir önceki “Rekabet” başlığında söylediklerimiz seyirciler içinde geçerli diyebiliriz. Rekabet olmayınca seyirciler için olay değişiyor. Tabi bu seyirciler için kazanma hırsı olmadığı anlamına gelmiyor. Ama NBA seyircileri Euroleague taraftarları kadar hırslı değil. Bitiş çizgisine yaklaşınca tabi ki destek artıyor ama normal sezon için pek hırslı diyemeyiz NBA seyircilerine. Burada özellikle NBA için seyirci, Euroleague içinse taraftar kelimesini kullandım. Euroleague için olay daha dramatize olmuştur ve kazanmak çok önemlidir. NBA içinse olay keyif almaktır, güzel vakit geçirmektir diyebiliriz. Her iki ligin bir normal sezon maçında ev sahibi takım aleyhine çalınan bir düdükte verilen reaksiyon bunu kanıtlayacaktır.

5-Kültür

Her iki ligin basketbol kültürü oldukça farklıdır aslında. Spor, doğası gereği kazanmak üzerine kurulan bir oyun olsa da NBA’de işler biraz farklı işliyor. Euroleague’de takımlar arasındaki mücadele sadece saha içinde olmuyor. Temel rekabet, siyasi sınıflar veya dinsel farklılıklar sonucu ortaya çıkmış durumda. Bu da kazanmanın daima en önemli olmasını sağlıyor. NBA’de ise eğlence ve show önde. Herkesin birbiriyle arkadaş olduğu ortamda olay sadece kazanmak değil aynı zamanda eğlenmek. NBA’de her yıl yapılan All-Star organizasyonu bunu kanıtlıyor. Bir eğlence maçında en iyi performansa verilen All-Star MVP ödülü oldukça prestijli bir ödüldür. NBA’de sadece kazanmaktan ziyade insanların eğlenmesini sağlamak da önemli.

Sonuç olarak bu iki organizasyon daima birbirinden farklı basketbol anlayışına sahip olsa da biz basketbol severleri her zaman tatmin etmeyi başarıyorlar. Her iki organizasyonun sahip oldukları kendi değer ve markaları, insanların ilgisini daima üst seviyede tutuyor. Temeldeki basketbol sevgisi ve ilgisi bu iki organizasyonu daima üst seviyelerde tutacaktır.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
192