Zanka

Korona virüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işsizlik sorununu beraberinde getirdi. Pek çok işçinin işini kaybetmesine engel olmak için yeni bir yasa teklifi hazırlandı ancak, bu teklifin içerisinde yer alan işverene ücretsiz izin verilmesi hakkı büyük tepki çekti. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konuyu Zanka TV’de değerlendirdi…

İşten çıkarmaların 3 ay süreyle yasaklanmasına yönelik yasa teklifi taslağı gündeme bomba gibi düştü. İlk etapta güzel bir haber gibi görünen bu taslaktan, işverenin isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilme hakkı ve bu durumda işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödenmesine yönelik düzenleme de çıktı. Bu durum ise halk arasında büyük tepkilere neden oldu.

Zanka TV’de yayınlanan Burcu Uğur’un hazırlayıp sunduğu Gündem Özel programına konuk olan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yeni yasa teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İşten çıkarma yasağının atılması gerek temel adımlardan biri olduğunu anlatan Çerkezoğlu, “İşten çıkarmaların yasaklanması konusu, yaşadığımız bu süreçte özellikle korona virüsü salgının bütün dünyayı ve ülkemizi etkisi altına aldığı bu süreçte bizim ilk günden itibaren savunduğumuz ve bu süreçte çalışanları korumak açısından atılması gereken temel adımlardan bir tanesi. Yani işten çıkarmaların yasaklanmasını biz ilk günden itibaren DİSK olarak biz öneriyoruz, savunuyoruz ve bunun gerekliliğini anlatmaya çalışıyoruz. Hem dünyada hem Türkiye’de bütün veriler, bütün ekonomik göstergeler çok ciddi bir işsizlik dalgasının yaşanacağını gösteriyor” dedi.

Hazırlanan yeni yasa teklifi taslağının, görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunulduğu da öğrenilmişti. Ancak Çerkezoğlu bu taslağın sendikalarla görüşülmeden açıklandığını belirtti ve bu yöntemin doğru olmadığını da şu sözlerle ifade etti:

“Dün akşam basından, kamuoyundan hükümetin böyle bir çalışma yaptığını öğrendik. Öncelikle şunu söylemek isterim, böyle bir yasa taslağının bizlerle, sosyal taraflarla, sendikalarla görüşülmeden kamuoyuna açıklanması yöntem olarak da doğru değil. İşverenlerle görüşmeler yapıldığını kamuoyundan öğrendik. Bizimle herhangi bir müzakere yapılmadı. Kanun taslağını biz kamuoyuna yansıdıktan sonra gördük.”

“ÜCRETSİZ İZİNİN MEŞRULAŞTIRILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Yasa teklifi taslağında yer alan işverene ücretsiz izin verme hakkı tanınmasını eleştiren DİSK Başkanı Çerkezoğlu, taslağın içeriğindeki sorun teşkil eden maddeleri şöyle anlattı:

“İçerik olarak baktığımızda da çok ciddi sıkıntılar görüyoruz. Birincisi işten çıkarma yasağıyla birlikte yani fesih yasağıyla birlikte, işverenler işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Yasa böyle bir düzenleme getiriyor. Biliyorsunuz ücretsiz izin işverenlerin tek taraflı uygulayabileceği bir şey değildir. Ama yasal düzenlemenin içerisinde işverenlere ücretsiz izin uygulamasını, sınırsız bir biçimde hayata geçirme olanağı veriliyor. Aslında bu ücretsiz izin uygulamasının ciddi bir biçimde meşrulaştırılması anlamına gelir ve kabul edilemez. Kaldı ki fesih yağıyla birlikte ücretsiz izin uygulamasına gerek de yoktur. İşten çıkarmaların yasaklanmasıyla ilgili yasal bir düzenleme, böylesi bir ücretsiz izin uygulaması olmadan da hayata geçirilebilir. Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği gibi işçilerin gelirini güvence altına alacak düzenlemeler yapılmalıdır.”

“BU BİR SEFALET ÖDENEĞİDİR”

Çerkezoğlu açıklamalarına şöyle sürdürdü:

“İkincisi de işçilere yapılacak olan ödemenin son derece düşük olmasıdır. Günlük 39 lira, aylık 1177 liraya karşılık gelen bir ödeme yapılacak işçilere bu süreçte. Ki bu son derece düşük bir rakamdır. Açlık sınırıyla, asgari ücretle kıyaslanamayacak düzeyde bir rakamdır. Bununla herhangi bir ailenin, bir işçinin, bir kişinin geçinmesi mümkün değildir.

Görünen o ki hükümet, işçilere işsizlik sigortası fonundan daha düşük bir ödeme yapmak için yeni bir yol olarak ücretsiz izin meselesini gündeme getirmiştir. Hem bu ücretsiz izin konusu, hem de yapılması planlanan bu ödeneğin kabul edilmesi mümkün değil. Bu bir sefalet ödeneğidir.

Oysa işsizlik sigortası fonu, işçilere en azından asgari ücret düzeyinde bir ödeme yapılması için yeterlidir. İşsizlik sigortası fonundaki kaynak işçiye ait olan bir kaynaktır. Yıllardır işverenlere teşvik olarak kullanılan, neredeyse bir işveren fonuna dönmüş olan işsizlik sigortası fonundaki kaynak bu süreçte, özellikle virüs salgını ve pandemi ile mücadele sürecinde tümüyle işçiler için, işsizler için, emekçiler için kullanılmalıdır.

Bu tasarının bu haliyle Meclis’ten geçmesi çok büyük hak kayıpları getirecektir. O yüzden bu haliyle asla kabul edilemez. Evet işten çıkarmalar yasaklanmalıdır ama ücretsiz izne ve sefalet ödeneğine hayır diyoruz. En az asgari ücret düzeyinde ve kısa çalışma ödeneğinin oranlarının da korunduğu bir düzenlemeye ihtiyaç vardır.”

DİSK BAŞKANI ARZU ÇERKEZOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver