Zanka

Corona virüs salgınıyla petrole talep düştü. Rusya ve Suudi Arabistan arasında kıran kırana bir fiyat savaşı başlamasıyla, petrol fiyatları tarihi bir seviyeye geriledi. Dünyanın gözünü çevirdiği OPEC+ grubundan, üretimde rekor bir kesintiye gidilmesi kararı çıktı. Ancak bu durum fiyatları artıracak…

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubu, corona virüsü salgını nedeniyle düşen petrol fiyatlarını yükseltmek amacıyla petrol üretimini rekor oranda düşürmeye karar verdi.

Dört gün süren görüşmelerin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın petrol fiyatlarındaki düşüşün durdurulması gerektiğine dair baskıları sonrasında OPEC+ olarak bilinen grup petrol üretiminde Mayıs ve Haziran aylarında günlük 9.7 milyon varillik kesintiye gitmeyi kabul etti.

OPEC+ içerisinden kaynaklar, 1 Mayıs itibariyle küresel bazda bu kesintinin 20 milyon varil yani küresel petrol üretiminin yüzde 20’sine denk geleceğini söyledi. Ancak OPEC’in taslak açıklamasında yer alan bu ifade nihai metinden çıkarıldı.

OPEC+ kaynakları Brezilya, Kanada, Endonezya, Norveç ve ABD’nin de üretimini kısarak kesintiye 4-5 milyon varil katkıda bulunacağını belirtti. Ayrıca üç OPEC+ kaynağı petrol rezervi tutan ülkelerin birkaç ay içinde günde 3 milyon varil stok alımı yapacağın ifade etti.

REKOR BİR DÜŞÜŞ OLMUŞTU

Hem salgının küresel talebi düşürmesi hem de Suudi Arabistan ile Rusya arasında başlayan fiyat rekabeti nedeniyle, sene başında 66 dolar seviyesinde olan Brent petrolün varil fiyatı, iki hafta önce 22 dolara kadar gerilemiş, daha sonra OPEC+ koalisyonunun anlaşma yolunda olduğu haberleri üzerine 30 dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatları da gerilemiş, 1 Ocak’ta İstanbul’da litresi 7,03 TL olan benzin, bir ara 4,97 TL’ye kadar düşmüş ve daha sonra 5,15 seviyesine yükselmişti.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver