Zanka

İlk bakışta güzel bir manzara gibi görünen bu kareler, göl bölgesinde yaşayanları korkuttu. Adıgüzel Barajı göleti üzerinde oluşan kötü kokulu yeşil tabakanın nedeni ortaya çıktı…

Denizli'nin Güney ilçesinde Büyük Menderes Nehri üzerinde sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1989 yılında inşa edilen Adıgüzel Barajı göleti üzerinde oluşan sarı-yeşil tabaka bölgede endişeye neden oldu.

Geniş bir havzaya yayılan ve bölgenin ekosisteminde önemli bir rolü olan Adıgüzel Barajı'nda son 1,5 ayda yaşanan ve gölün büyük bölümünü kaplayan değişimle ilgili açıklama yapan Adıgüzeller Mahallesi Muhtarı Onur Palaz, şunları söyledi:

"Yeşil tabaka gölde güzel bir görüntü oluşturuyor ancak çok kötü koku da yayıyor. Kokusu mahallemize kadar ulaşıyor. Son 1.5 aydır bu şekilde, bizde ne olduğunu bilmiyoruz. Yosun tabakası gibi görünüyor ancak araştırılmasını istiyoruz. Ben yıllardır mahallede yaşarım ancak ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Bizde tedirgin oluyoruz. Bu tabaka yüzünden barajda zaman zaman balık ölümleri de gördük"

Merak konusu olan görüntülere, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran açıklık getirdi. Duran, bu oluşumun sebebinin 'ötrofikasyon' sonrası oluşan alg patlaması olduğunu anlattı.

“CANLILARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLABİLİR”

Prof. Dr. Duran, söz konusu durumla ilgili uyarılarda bulundu ve şu bilgileri verdi:

"Bu alg patlamaları besin tuzlarının suda artmasıyla gerçekleşir. Fosfor, azot gibi evsel ve sanayi atıkların suya girerek besin tuzunun zenginleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yağışlarda besin maddelerini taşıyor. Kirliğin artığı bölgelerinde görülün bir olaydır. Biz buna 'alg patlaması' diyoruz.

Alg'lerin ürettiği toksit maddeler suda yaşayan canlılara zarar verir. İyi temizlenmez ise içme suyu olarak kullanılırsa toksit etki yaratabilir.

Bu olayın üzerine gidilmesi ve önleminin alınması gerekiyor. Alg patlamasının geriletilmesi için tedbirler alınmalıdır. Burası enerji amaçlı kullanılıyor ancak insani bakımdan sıkıntı olmasa da, gölde yaşayan canlılar bakımından sıkıntılı bir durum.

Toksit maddeler Menderes Nehri'ne de karışabilir. Gölün üzeri yeşil tabakayla kaplandığı için güneş ışığının girmesini engeller. Bu da suda yaşayan bitkiler ve canlıların ölümüne neden olabilir"

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver