Zanka

Zanka TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, normalleşme için erken olduğunun altını çizdi. Siyasete ilişkin de çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Soyer, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dönüş yapılmayan CHP'li başkanların toplantı isteğine ilişkin de konuştu ve "Sayın vali ne kadar devletse ben de devletin bir memuruyum. Ne alternatifiz ne de paralel bir yapıyız" dedi...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Zanka TV'de Gülşah Elikbank'ın sorularını yanıtladı.

Salgın sürecinde Türkiye’de normalleşme süreci başladı ancak uzmanlar, vakaların çok olduğu İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde normalleşme için erken olduğu görüşünde. Peki İzmir’de son durum ne? İzmir normalleşmeye hazır mı? Zanka TV’ye özel açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, bu konuda net konuştu:

“Doğrusu, ben hazır olduğumuzu düşünmüyorum. Erken davranıldığı zaman daha ağır bedel ödemek mümkün, dünyada bunun örnekleri var. Japonya’da, Rusya’da bunlar yaşanıyor. Bizim bu örnekleri yakından izlememiz lazım. Çünkü global bir kriz olmasının sebebi bu. Herkes aynı şekilde etkileniyor ve herkes bununla bir mücadele biçimi bulmaya gayret ediyor. Burada erken davranmak doğru değil. Özellikle bu alışveriş merkezleri konusundaki kararın doğru olmadığını düşünüyorum. Sadece havalandırma sistemlerinin bile bu tehlikeyi aslında bu büyüttüğünü düşünüyorum. O nedenle net olarak söyleyeyim, bu kadar erken bitmiş havasına girmek ve önlemleri bu kadar gevşetmek bence doğru değil.”

“SİYASET TEMİZ İNSANLARLA YAPILIR”

Elikbank’ın, kızları Defne ve Duygu Soyer’in siyasetin içinde yer alması fikrine sıcak bakıp bakmadığına ilişkin soruya dikkat çeken yanıtlar veren Soyer, gençlerin siyasetten uzak durmaması gerektiğini belirterek şöyle yanıt verdi:

 “Onların niyetleri olsun diye çok arzu ediyorum. İyi-temiz insanlar, iyi aile terbiyesi almış insanlar siyasetten uzak durdukça gördüğümüz pisliklerin çirkinliklerin onları yaratanlar tarafından değiştirilmesini bekler duruma düşüyoruz. Bu çok irrasyonel bir durum. Yani saçma değil mi? Bir şeyden şikayet ediyorsunuz o değişmiyor diye öfkeleniyor, sinirleniyorsunuz veya üzülüyorsunuz ama yaratanı tarafından değiştirilmesini bekliyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. İyi ve temiz insanlara söylüyorum ancak ve ancak siz siyasete girerseniz bu siyasetin değişmesi mümkün olacak. Sizler uzak durdukça bu siyasetin çirkefi, çamuru, pisliği, kirliliği devam edecek.  O nedenle gençlere seslenmiş olayım. Siyasetten uzak durmayın. Evet zorlu, çetrefilli yollar var ama bunu aşmalıyız. Aksi halde bu canım memleket farklı noktalara gidiyor. Memleketi siyaset enstrümanı ile dönüştüreceksiniz. Siyaset temiz insanlarla yapılır.”

“VALİ NE KADAR DEVLETSE BEN DE DEVLETİN BİR MEMURUYUM”

Türkiye’nin 11 Büyükşehir belediyesini yöneten CHP’li başkanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin katılımıyla bir toplantı organize edilmesi için Türkiye Belediyeler Birliği’nden talepte bulunmuştu. Ancak bu talebe dönüş alamadılar. Başkan Soyer, bu konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Biz, CHP’li 11 Büyükşehir’in belediyesi olarak çağrıda bulunduk. Belediyeler ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor. Gelirlerinde ciddi düşüşler var. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de en güçlü mali yapıya sahip belediyeler arasında. Borçlu belediyelerin neler yaşadığını hissedebiliyorum. Biz, sayın cumhurbaşkanına çağrıda bulunduk. 30 büyükşehir belediyesini bir araya getirin istedik. Biz de devletin kurumuyuz. Sayın vali ne kadar devletse ben de devletin bir memuruyum. Ne alternatifiz ne de paralel bir yapıyız. Birbirimize konuşmamız, dinlememiz lazım. Aksi halde hepimiz ağır bedeller ödeyeceğiz. Belediyeler ile hükümetin bakanları bir araya gelsin istiyoruz.  Biz çağrı yaptık ama henüz bir yanıt gelmedi.  Kutuplaşma, siyasi ayrışmaları artık kenara koymalıyız. Siyasi düşünce farklılıkları zenginliktir ama bu kriz döneminde birbirimize sarılmalıyız.”

BAŞKAN TUNÇ SOYER’İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver