Zanka

Dünyayı saran yeni tip corona virüs salgınına karşı ülkeler, aşı geliştirmek için yoğun mesai harcıyor. Aşı çalışmaları yapan şirketlerin deneme süreçleri devam ederken, insanlar üzerinde ilk aşı deneyini yapan ABD merkezli Moderna şirketinden iyi haberler geldi. Şirket, ilk verilerin olumlu sonuç verdiğini ve kişilerin virüse karşı antikor geliştirdiğini duyurdu. Ancak akılları karıştıran detaylar da var. Yüksek dozda aşı uygulanan 3 kişi, en fazla yan etkinin de görüldüğü kişiler oldu. Peki bu yan etkiler ne? İşte soru işareti de tam burada…

Corona virüsü salgınını yok etmek için mücadele eden bilim insanları canla başla çalışırken, merkezi ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Moderna isimli biyoteknoloji şirketi bir açıklama yaptı. Moderna, 17 Mart’ta başlayan insanlar üzerindeki deneylerin birinci fazının ilk sonuçlarını açıkladı.

Bir basın bülteni hazırlayarak gelişmeyi kamuoyuna duyuran şirket insanlar üzerinde yapılan birinci faz deneylerin verilerinin olumlu olduğunu duyurdu.

Birinci fazda aşının küçük bir grup üzerinde güvenilirliği test edildi. Henüz medikal bir yayında yer almayan sonuçlara göre, deneye katılan sekiz kişinin hepsinin Covid-19 geçirip antikor geliştirdiği ya da var olan antikor seviyesinin arttığı gözlemlendi. Deney sonrasında deneklerden alınan antikorların, Covid-19’u yenen hastaların antikorlarıyla aynı seviyede olduğu belirtildi.

YAN ETKİLERİ NE?

En fazla yan etkinin yüksek dozda aşı yapılan üç kişide görüldüğünü belirten şirket, bu yan etkilerin çok ciddi olmadığını ve çözüldüğünü ifade etti. Ancak yan etkilerin ne olduğu belirtilmedi.

Moderna, deneye katılan 8 insanın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Şirket antikorların virüsle mücadele için nötralize edildiğini ve bu sayede insanların corona virüsünü yeneceğini belirtti. Yetkililer aşının güvenli olduğunun onaylandığını da vurguladı.

ÜÇÜNCÜ FAZ TEMMUZDA

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), şirketin deneyin daha geniş bir grup insanda uygulaması yapılan ikinci fazına geçmesi için geçen hafta onay vermişti. İkinci fazda, daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılacağı ve daha fazla insan denek kullanılacağı açıklanmıştı.

Moderna, temmuz ayında üçüncü faza geçmek istediğini duyurdu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver