Zanka

Katar ile Türkiye'nin swap (döviz takası) anlaşması tutarı 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarıldı. Anlaşmayla, Türkiye 10 milyar dolar değerinde Katar Riyali, Katar Merkez Bankası da 10 milyar dolar değerinde Türk Lirası alacak…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması revize edildi.

Hattın kapasitesi 5 milyar dolar karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali’nden 15 milyar dolar karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali’ne yükseltildi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edilmiştir. Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali’nden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk Lirası ve Katar Riyali’ne yükseltilmiştir. Para takası anlaşmasının temel hedefi yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamaktır.”

TÜRKİYE KATAR RİYALİ, KATAR TÜRK LİRASI ALACAK

Bu anlaşma neticesinde Türkiye 10 milyar dolar değerinde Katar Riyali alacak ve bu para Merkez Bankası rezervine dahil olacak. Katar Merkez Bankası da 10 milyar dolar değerinde Türk Lirası’nı rezervlerine koyacak.

Katar Riyali uluslararası arenada rezerv para olmasa da Merkez Bankası’nın döviz rezervleri yükselecek.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1