Zanka

Devlet Başkanı Bolsonaro’nun salgına karşı rahatlığı, Brezilya’yı felakete sürüklüyor. Ölü sayısı ilk kez bir günde binin üzerine çıkan ülkede, sağlık sistemi çökmek üzere. Son sayılarla kabusa uyanan Brezilya’da 17 binin üzerinde yeni vaka açıklandı ancak bu sayı aslında çok daha fazla olabilir çünkü test sayısı çok az. Uzmanlar, yapılan araştırmalarda ölümcül virüsün Şubat ayında ülkede yayılmaya başladığı sonucuna vardıklarını söylüyor. Bu durum eğer doğruysa tahmin edilenden bile büyük bir felaket olabilir, sebebi ise o dönemin Rio Karnavalı’ndan önceye denk gelmesi...

Dünya gözlerini Brezilya'ya çevirdi. Brezilya Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 1. 179 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybının 17 bin 971’e yükseldiğini açıkladı. Ülkedeki vaka sayısı ise 17 bin 408 artarak, 271 bin 628'e ulaştı.

Ancak ülkedeki sağlık uzmanları, yapılan test sayısının az olması nedeniyle, gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olabileceği uyarısını yapıyor. Sao Paulo Tıp Fakültesi'nden Domingo Alves "Brezilya sadece hastanelere gidenlere test yapıyor" diyor ve salgına karşı ülkenin etkili bir strateji izlemediğini düşünüyor. Domingo Alves aynı zamanda Brezilya'da Covid-19'a yakalananların gerçek sayısının, hükümet tarafından açıklanan rakamların 15 misli olduğunu tahmin eden bir araştırmanın yazarlarından.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE

Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paolo'da corona virüs salgını nedeniyle hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 90'a ulaştığı ve 2 hafta içinde tam kapasite doluluğa ulaşabileceği uyarısı yapılmıştı. Sao Paulo Belediye Başkanı Bruno Covas, acil servislerine olan talep nedeniyle kentteki sağlık sisteminin çökmeye yakın olduğunu söyledi.

Fakat ülkenin Devlet Başkanı Jair Bolsonaro defalarca corona virüs tehdidinin korkulduğu kadar büyük olmadığını tekrarladı ve sıkı önlemler alan eyalet valilerini ve belediye başkanlarını eleştirdi.

İLK ÖLÜM OCAK AYINDA MI OLDU?

Brezilya'da Covid-19'tan ölenlerin sayısı şimdiye kadarki en yüksek seviyesine gelirken, ülkede ilk ölümlü vakanın da düşünüldüğünden iki ay önce yaşandığı anlaşıldı.

Yılın başından itibaren solunum yolları şikayetleriyle hastaneye yatırılan hastaların dosyalarını inceleyen Oswaldo Cruz Vakfı'ndan bilim insanları, yaptıkları moleküler testlere göre Ocak ayı sonuna doğru Rio de Janeiro'da bir kişinin corona virüsten öldüğünün anlaşıldığını söyledi.

Şimdiye kadar Brezilya'da ilk Covid-19 ölümünün 16 Mart'ta olduğu düşünülüyordu.

FELAKETİN BOYUTU DAHA BÜYÜK OLABİLİR

Uzmanlar, araştırmalarının ayrıca virüsün Brezilya'da insandan insana geçmeye Şubat ayı başlarında başladığını da ortaya koyduğunu söylüyor.

Bu durumda salgının Brezilya'da her yıl büyük kalabalıkların katıldığı Rio karnavalından önce yayılmaya başladığı anlaşılıyor. Karnavala katılım sayısı düşünüldüğünde ise ortaya tam bir felaket senaryosu çıkıyor.

Oswaldo Cruz Vakfı'nın araştırması henüz başka bilim insanları tarafından değerlendirilmedi. Ancak bulguları doğrulandığı takdirde, bu Brezilya'da virüsün yayılış takvimini tamamen değiştiriyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver