Zanka

Corona virüs salgınıyla mücadele edilen bu zorlu dönemde, Hindistan ve Bangladeş’i bir de Amphan Kasırgası vurdu. Hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 84 kişiye yükselirken, Hindistan’da bilanço daha ağır oldu. 5 metreyi aşan dalgalar yaşam alanlarına büyük zarar verdi. Karantina şartlarında toplamda 3 milyon kişi tahliye edildi…

Bengal Körfezi'ne ulaşan Amphan Kasırgası’nın hızı saatte 185 kilometreye ulaştı. Fırtına nedeniyle oluşan dalga yüksekliği ise 5 metreye ulaştı. Kasırganın vurduğu pek çok noktada şiddetli rüzgar sonucu araçlar sürüklendi. Ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi. Bazı bölgelerde de elektrik kesintileri yaşanırken kasırganın etkili olduğu her iki ülkede de binlerce kişi evlerini kaybetti.

Kasırganın yol açtığı hasarın su baskınları ve yolların kapanmasıyla henüz tam olarak tespit edilemediği aktarıldı.

Kasırga nedeniyle hayatını kaybeden 84 kişiden 72'sinin Hindistan'da, 12'sinin ise Bangladeş'te olduğu belirtildi. Hindistan'daki can kayıplarının çoğunun Batı Bengal eyaletinde yaşandığı öğrenildi.

"COVİD-19'DAN DAHA BÜYÜK BİR FELAKET"

Sputnik'in aktardığına göre kasırgadan en çok etkilenen bölgelerden Hindistan'ın 14 milyon nüfusa sahip Kalküta kentinin yollarının büyük bir kısmı sular altında kaldı. Kentteki havalimanının da çatısı çöktü ve büyük hasar oluştu.

Batı Bengal eyaleti Başbakanı Mamata Banerjee, Kalküta'daki yıkımın 'Covid-19'dan daha büyük bir felaket' olduğunu ifade etti. Banerjee, "Bölge harap oldu. Bugün savaş benzeri bir durum yaşadım" diyerek kasırganın bıraktığı hasara dikkat çekti.

KARANTİNA GÖLGESİNDE TAHLİYE

Hindistan ve Bangladeş'te 3 milyon kişi yaşadıkları bölgelerden tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirildi. Toplu tahliyeler, dünya genelinde olduğu gibi iki ülkede de etkili olan corona virüs salgında ilan edilen karantina gölgesinde gerçekleştirildi.

ÇİFTE FELAKET

Hindistan'ın Odisha eyaleti Özel Yardım Komiseri Pradeep Jena, ekiplerin kasırgada hayat kurtarmak ile corona virüs salgınında hayat kurtarmak arasında denge kurmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Corona virüs ve sosyal uzaklaştırma önlemleri kitle tahliyelerini daha zor hale getirdi ve sığınma evleri tam kapasiteye kullanılamadı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver