Zanka

Korona virüs salgınında normalleşme sürecine girildi ama tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Tatil sezonu da yakında başlayacak. Peki risk açısından havuz mu yoksa deniz mi tercih edilmeli? Seçim yaparken nelere dikkat etmeli? Uzmanından uyarı geldi, “Yüzerken de mesafeyi korumak lazım…”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaz tatiline gideceklere önemli uyarılarda bulundu.

DHA'ya konuçan Prof. Dr. Ceyhan, tatile gidecek olanların rahatlıkla suya girebileceğini, 'havuz suyundan ya da deniz suyundan virüs bulaşır' diye bir korkularının pek bulunmadığını anlattı. Ancak bir noktaya da dikkat çekti ve "Havuzla kıyaslarsanız deniz daha temizdir. Onu tercih etmekte yarar var.” dedi.

“YÜZERKEN DE MESAFEYİ KORUMAK LAZIM”

Salgın sürecinde sosyal mesafe artık olmazsa olmazımız haline geldi. Sosyal mesafe sadece günlük hayatta değil, tatilde de oldukça önemli olacak. Prof. Dr. Ceyhan, bu konuda yüzmeye de dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

“Yüzerken de yine mesafeyi korumak lazım. Orada en çok korkulan şey yine, solunum yolunda bir virüs taşıyan kişinin ağzından, burnundan çıkan damlacıklarla bulaşmış herhangi bir yere değdirip ağza buruna götürme şeklindeki bulaşma. Sosyal mesafeye dikkat edecekler. İnsanlar, suya girmedikleri zaman maske takacaklar. Temizliğe çok dikkat edecekler. Otelde herhangi bir yere ellediklerinde ellerini temizlemeden ağızlarına, burunlarına götürmeyecekler. Yoksa gıdadan, sudan bulaş gibi bir olay pek söz konusu değil. Tuzlu suda virüsün daha az yaşadığı gibi bir şey gösterilmedi. Zaten mantıken de pek söz konusu değil. Dolayısıyla deniz suyunun virüsü öldürücü bir etkisi yok. Ancak her zaman, havuza kıyaslarsanız deniz daha temizdir. Onu tercih etmekte yarar var.”

"İYİCE DÜŞÜNMEKTE FAYDA VAR"

Ceyhan yine yazlıklara gidecek insanların, özellikle gidecekleri yerdeki bazı durumlara bakmaları gerektiğini kaydederek, "Normalde yüz bin nüfuslu yerlerde sağlık alt yapısı yetersiz. İyice düşünmelerinde yarar var. Herkesin mutlaka tatile gitmesi gerekmiyor. Evde kalmak tatile gitmekten daha sağlıklı" dedi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver