Zanka

Son günlerde kritik bir yasa nedeniyle Hong Kong’da isyan bayrağı çekilmişti. Bu yasa; muhalif gazeteciler ve aktivistler gibi pek çok kişinin yargılanmasının önünü açan Ulusal Güvenlik Yasası. Çin Ulusal Halk Kongresi, tüm yaşanan olayların gölgesinde yasayı kabul etti. Şimdi bölgede tansiyonun artmasından endişe ediliyor…

Çin’de yaklaşık 5 bin delegenin katılımıyla başkent Pekin’de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi ve Halk Siyasi Danışma Konferansının yıllık toplantılarının kapanış oturumunda Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası, 2 bin 878 oyla kabul edildi.

Yasa, Hong Kong yerel meclisinin onayı gerekmeksizin yasa yürürlüğe girecek. Bu da meclisin devre dışı bırakılması anlamına geliyor ve bölgede Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek en önemli adım olarak değerlendiriliyor.

Ulusal Güvenlik Yasası, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

Hong Kong'daki muhalifler ve Batılı ülkelerin karşı çıktığı Ulusal Güvenlik Yasası; Çin medyası tarafından Hong Kong’un "vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önünü açıyor.

Çin’in başkenti Pekin'de düzenlenen yıllık meclis toplantılarında kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasası, Hong Kong’da muhaliflerin protestolarıyla karşılaşırken bölgede tansiyonu yükseltmesi bekleniyor.

Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında gözaltına alınacak şüphelilerin Hong Kong’da mı Çin’de mi yargılanacağı ise henüz açıklanmadı.

PROTESTOLARDA ÇATIŞMA: 360 GÖZALTI

Söz konusu yasalara tepki gösteren muhalif gruplar, Hong Kong’da yerel hükümet binalarıyla Çin’in irtibat ofislerinin bulunduğu Causewaybay ve Central Bölgesi’nde protestolar düzenledi.

Protestolarda zaman zaman göstericiler ve polis güçleri arasında çatışma yaşandı. Gösteriler sonrası Hong Kong polisi en az 360 kişiyi gözaltına aldı.

BATIDAN YASAYA TEPKİ

Öte yandan ABD ve Avrupa Birliği'nden Çin hükümetinin kabul ettiği Ulusal Güvenlik Yasası’na karşı açıklamalar yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün, "mevcut gerçekler ışığı altında Hong Kong'un siyasi anlamda artık Çin'den bağımsız olmadığı" sonucuna vardıklarını açıklamış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Titiz bir çalışmanın sonucunda, Hong Kong'un artık Temmuz 1997'den önce olduğu gibi bugün de ABD yasaları altında muamele görmeye devam etmeyeceği konusunda Kongreyi bilgilendirdim. Makul hiç kimse bugün Hong Kong'un Çin'den kayda değer ölçüde bağımsız olduğunu savunamaz."

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de yaptığı bir açıklamada Çin'in hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirme gerekçesiyle gündemine aldığı Ulusal Güvenlik Yasası'na ilişkin, "tek ülke, iki sistem"den yana olduklarını bildirmiş, "Çin'in tavrına karşı naif değiliz." demişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı da yaptığı cevabi açıklamada "Hong Kong'a yönelik yabancı müdahalelere karşı gerekli önlemleri alacaklarını" bildirmişti.

TAYVAN: "HONG KONGLULARA KAPILARIMIZ AÇIK"

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, dün Meclise, Hong Kong vatandaşlarının Tayvan’da ikamet, göç, istihdam ve yaşam konularını kapsayan somut planlar hazırlaması talimatını verdiğini açıklamıştı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver