Zanka

29 Mayıs İstanbul’un fethi ile Cuma namazı bu yıl aynı güne denk geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı bir açıklamada, “Şimdi vakit geldi. 29 Mayıs Cuma günü, fethin sembolü olan o günde camilerin fethini gerçekleştireceğiz inşallah” demişti. Birçok kişi de Ayasofya’nın ibadete açılmasını talep etmişti. İki konuyu da değerlendiren İhsan Eliaçık, İstanbul’un ele geçirilmesinin fetih değil işgal olduğunu sebepleriyle birlikte anlattı. Eliaçık, İstanbul’un fethi ile ilgili hadisin ise tamamen uydurma olduğunu söyledi ve olayın aslını açıkladı…

Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık, Zanka TV’de yayınlanan Yaşayan Sorular programında, İstanbul'un fethi ve Ayasofya'da ibadet ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Her yıl İstanbul’un fethine ilişkin hadis olduğu söylenen, “İstanbul elbette bir gün fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onun askeri ne güzel askerdir” sözü gündeme geliyor ve sıkça paylaşılıyor. Hadis olduğu iddia edilen bu söze açıklık getiren İhsan Eliaçık, bunun uydurma bir rivayet olduğunu söyledi. “Resulullah buyurdu ki diye başlayan bir söz duyduğunda hemen içinin yağları eriyen dindarları kandırmak için bu hadisi uydurmuşlar” diyen Eliaçık, olayın aslını şöyle anlattı:

“Bu rivayet kesinlikle uydurma bir rivayettir. Aslı astarı yoktur. Peygamber gelecekle ilgili haber vermez, böyle bir söz söylememiştir. Tam tersi bu söz Yezid için uydurulmuştur. Yezid’in İslam dünyasında halife olarak tanınması için bir peygamberi müjdeye ihtiyacı vardı. Çünkü Yezid iyice yoldan çıkmıştı, kendisini halife olarak kabul ettirmek istiyordu. Bu nedenle de İstanbul fetih seferine çıktı. Seferi yarım kaldı ama arkasından onunla ilgili bir rivayet çoktan uydurulmuştu.”

İSTANBUL’UN ELE GEÇİRİLMESİ, FETİH Mİ YOKSA İŞGAL Mİ?

İhsan Eliaçık, İstanbul’un ele geçirilmesinin fetih mi yoksa işgal mi olduğu konusunu da şu sözlerle ifade etti:

* Geleneksel savaş fıkhına göre bir Müslüman sultanın, bir İslam devletinin, yılda bir kafir bir ülkeye savaş açması lazım. Bu bir fıkıh kuralıdır aynı zamanda. Yani cihat yapılması lazım. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de cihat emredildiğine göre, öyle İslam devleti ya da Müslüman Sultan boş boş oturmaması lazım. En geç bir yılda kafir ülkeye savaş açma mecburiyeti getirmişler. Kur'an'da böyle bir şey yok. Kesinlikle yanlış.

* Gidildiği zaman ülkeyi fethetmeye, onlara 3 şey teklif edilir. Bir; Müslüman olmaları istenir. Eğer Müslüman olmuyorlarsa haraç vermeleri istenir. Eğer buna da razı olmazlarsa kılıç teklif edilir, yani savaş zoruyla ele geçirme. Eğer savaş zoruyla ele geçirme söz konusu olursa, karşı çıktıkları için savaş esnasında öldürülürler. Eğer esir düşerlerse; erkekleri esir olur köle olur, kadınları da cariye olur.

* Bu Kur’an-ı Kerim’e tamamen aykırıdır. Kur'an'ı Kerim'e göre başka insanların ülkelerini ele geçirmek oraları fethetmek diye bir şey söz konusu değildir.

*İstanbul 52 gün sonunda top ateşlerine tutularak zorla şehre girilmesi suretiyle işgal edilmiştir. Buna fetih denmez işgal denir.

AYASOFYA’DA İBADET TALEBİ

29 Mayıs’ta Ayasofya Cami’nin ibadete açılması talebini de değerlendiren Eliaçık, “Ayasofya Camii'nin bulunduğu meydan Bizans İmparatorluğunun şehir meydanıydı. Ayasofya Kilisesi camiye çevrildi. Daha sonra Cumhuriyet döneminde de müzeye çevrildi. Oranın camiye çevrilmesi de İstanbul'un işgal edilmesi de yanlıştır! Sizin şehrinize gelip camileri kilise yapsalar çanlar çalsa ya da şehriniz işgal edilse malınız yağmalansa kadınlarınız cariye yapılsa hoşunuza gider mi? Ayasofyanın müze olarak kalması yurtta sulh cihanda sulh bağlamında bir mesajdır."

İHSAN ELİAÇIK’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
732