Zanka

Uyuşturucu baronu Zindaşti’nin tahliyesinde rol oynadığı konuşulan AKP’li eski vekil Burhan Kuzu, hakimi aradığını net bir şekilde kabul etti. Kuzu, hakimi aradığı dönemde davanın açılmadığını söyledi ve “Türkiye siyasetinde yargı hissi arayan ne ilk benim ne de son benim. Binlerce arayan var. Bunlar gayet doğal olan şeyler” dedi. Son olarak 19 Mayıs’la ilgili yaptığı Vahdettin paylaşımıyla büyük tepki çeken Kuzu, kendisinin tarih kaynağının Atatürk karşıtlığıyla ve gericiliğiyle bilinen Kadir Mısıroğlu olduğunu belirtti…

Haber Global’de yayınlanan ‘Jülide Ateş’le 40’ programının bu haftaki konuğu eski AKP milletvekili Burhan Kuzu oldu.

Birçok önemli açıklamalardan bulunan Kuzu’ya 19 Mayıs'ta çok tartışılan Kurtuluş savaşı için Vahdettin’e teşekkür etmesi konusu da soruldu. Kaynağının Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlığıyla bilinen Kadir Mısıroğlu olduğunu söyleyen Kuzu, “Kurtuluş Savaşı’nın başkahramanı kimdir?” sorusuna, şöyle yanıt verdi:

“Şüphesiz Atatürk’tür. 18 Mayıs’ta Vahdettin’i 19 Mayıs’ta Atatürk’ü andım. Ben isterim ki Vahdettin’i de ansınlar Atatürk’ü de ansınlar. Benim kaynağım Kadir Mısıroğlu’dur. Bütün tarihçileri okurum ama bu benim kaynağım kabul edilsin. Lozan bizim kuruluş ve kurtuluş belgemizdir onda bir şüphe yok.”

“KİŞİLER LAİK OLMAZ”

“Devlet laik olmalı mı?” sorusunu yanıtlayan AKP’li Kuzu, “Şüphesiz. Laikliği benim anladığım manayla anlıyorsa tabii ki şüphesiz. Hem laik hem Müslüman olunmaz. Laiklik kuruma ait bir kavramdır. Kişiler laik olamaz. Laikliğin gerçek manası bilinmediği için böyle sapmalara neden oluyor” ifadelerini kullandı.

“ADAM, ‘BARON DEĞİLİM’ DİYOR”

Uyuşturucu baronu Naci Zindaşti’nin tahliyesi için hakimi arayıp aramadığı sorusuna karşılık Kuzu’dan, bir dizi itiraf geldi:

* Uyuşturucu baronu deyince, sanki adam baronluktan yatıyor da baronluktan çıkarmış, uyuşturucu suçundan çıkarmış gibi. Adam, ‘Ben baron değilim diyor, ben baronsam Türk yargısı niye beni içeri atmıyor’ diyor. Onun dediğini söylüyorum, savunmak anlamında söylemiyorum.

“YARGIYI ARAYAN NE İLK NE DE SON KİŞİYİM”

* Benim aradığım dönemde dava açılmamıştı ve dava açılmadan hakimi aramak suç olmaktan 2014’te çıkarılmıştı. Türkiye siyasetinde yargıyı hissi arayan ne ilk benim ne de son benim. Binlerce arayan var. Bunlar gayet doğal olan şeyler.

* Benim nüfuz olarak aradığım zaman bulunduğum konum talimat vermeye müsait değildi. Benim baronla filan işim olmaz. Bulunduğum konum buna müsait değil, mizacım müsait değil. Sigara bile bilmem beni bilen bilir.

* Bilinsin ki Türkiye’de yargıcı arayan siyasetçi de ne ilk benim ne son benim, binlerce arayan var.

NE OLMUŞTU?

6 Nisan 2018’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti 5 adamıyla, ‘adam öldürmek’, ‘cinayete azmettirmek’ ve ‘FETÖ üyeliği’ suçlarından tutuklanmıştı. 6 ay tutuklu kalan Zindaşti, gece yarısı kararıyla tahliye edilmişti. Savcılık tahliyeye itiraz etse de Zindaşti ve adamlarına bir daha ulaşılamamıştı. İddiaya göre eski AKP milletvekili Burhan Kuzu, Zindaşti’nin tahliyesi için hâkimlere baskı yapmıştı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu dosyaya el koydu. Tahliye kararını veren Hakim C.Ö. görevinden alınarak geçici olarak Küçükçekmece Hakimliği’ne oradan da Erzurum’a gönderildi.  HSK soruşturma başlatıp müfettiş görevlendirdi. Müfettiş incelemesi başladığında ise Hakim C.Ö. Erzurum’daki yeni görev yerine atanmıştı.

Burhan Kuzu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma ise iki önce ay tamamlandı ve Kuzu hakkında, ‘nüfuz ticareti’ suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kuzu iddianamedeki ifadesinde, hakimlere talimat ve telkinde bulunmadığını belirterek şu an ki görevinin herhangi bir şekilde yargı mercilerine baskı kurabilecek bir makam ve görev olmadığını savunmuştu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver