Zanka

Siyahi George Floyd'un polis şiddeti nedeniyle ölümü tüm dünyada geniş yankı buldu. Irkçılığa karşı tepkiler büyürken, ABD’de binlerce insan sokağa döküldü. Protestolarda Minneapolis şehri adeta ateşe veridi, Başkan Trump ise son açıklamasıyla, yangına körükle gitti ve gözdağı verdi...

46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. Floyd, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Polisin şiddeti sırasından yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı ve olay infiale dönüştü.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirdi.

Olaya karışan dört polisin işine dün son verilirken, Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma sürüyor.

Bir grup protestocunun, Floyd'un öldürüldüğü kavşakta toplanarak polis şiddetini protesto etmesiyle isyan ateşi yakıldı. "Nefes alamıyorum", "Katil ırkçı Ku Klux Klan polisleri" yazılı dövizlerle polis merkezine yürümek isteyen protestocular, etraftaki bazı dükkanların camlarını kırdı ve bir polis aracına zarar verdi. Polis protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Protestoların boyutu son 24 saat içerisinde daha da büyüdü. Binlerce kişi sokaklara döküldü, pek çok yer ateşe verildi. Yakılan yerler arasında Minneapolis polis karakolu da yer aldı.

TRUMP GÖZDAĞI VERDİ, GERİLİM ARTTI

ABD Başkanı Donald Trump, Minneapolis'teki gösterilerin 3. gecesinde bir polis merkezinin ateşe verilmesi ve bazı iş yerlerinin yağmalanmasına Twitter üzerinden tepki gösterdi. Trump, "Arkama yaslanıp Amerika'nın muhteşem şehri Minneapolis'e olanları izleyemem." ifadesini kullandı.

Kentte, "lider eksikliği" olduğunu savunan Trump, "Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim." diyerek gözdağı verdi.

Şiddet olaylarına karışan göstericilere de yüklenen Trump, "Bu eşkıyalar, George Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Az önce Minnesota Valisi Tim Waltz ile konuştum ve ordunun her şekilde yanlarında olduğunu söyledi. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir. Teşekkür ederim." dedi.

ADALET BAKANLIĞI VE FBI: BİR NUMARALI ÖNCELİĞİMİZ

Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden Floyd ile ilgili soruşturmanın bir numaralı öncelikleri olduğunu açıkladı.

Adalet Bakanlığı ile FBI'ın ortak yazılı açıklamasında, siyahi Amerikalının dosyasının yakından takip edileceği ve tahkikatın hızlı şekilde yapılacağı vurgulandı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1