Zanka

Beyaz Gölge


Beyaz Gölge

Futbol Federasyonu dün son kez toplanarak liglerin 12 Haziran’da başlaması konusunda kararını verdi. Başkan Nihat Özdemir bu kararı kendi isteğiyle mi verdi, yoksa birçok baskı unsurunun etkisinde mi kaldı bunu ileriki zamanlarda kendisi açıklarsa öğreneceğiz.

Peki, ligleri oynatmak doğru bir karar mı? Yayın Kuruluşun tehditleri, özellikle Galatasaray’ın oynama isteği, eski Federasyon Başkanın sahibi olduğu bahis sitesinin baskıları derken, Bilim Kurulunun bütün ikazlarına rağmen lig başlayacak. Açıkçası ben ligin tamamlanabilme ihtimalini çok az görüyorum. Yeni Malatyaspor’un dün akşam saatlerinde açıkladığı 5’i futbolcu, 6 kişinin testinin pozitif çıkması bizlere ilerisi için aslında ışık tutuyor. 5 futbolcunun 14 gün karantinada tutulacağı, antrenman yapamayacağı, 27. Hafta oynanacak lig maçında forma giyemeyeceği göz önüne alındığında Yeni Malatyaspor’u zorlu bir dönem bekliyor. 5 arkadaşının hasta olmasının diğer oyuncular üzerinde yaratacağı travma, zaten son haftalarda kötü bir performans gösteren takımın eksik kalması gibi bir çok konu üst üste eklenince küme düşme adaylarından en güçlüsü haline geldiler bir anda.

Şu ortamda ligin ne kadar adil sonuçlanacağı bir başka tartışma konusu. Şampiyonluk mücadelesi yapan takımlar ile ligde kalma mücadelesi yapan takımlar dışında kalan Kulüplerin nasıl bir mücadele ortaya koyacağı en çok merak ettiğim konulardan biri. Sakın ola o kulüpleri zan altında bıraktığım düşünülmesin. Kafa olarak rahat olan Kulüpler şu ortamda oyuncularını nasıl motive edecekler, sözleşmesi bitmek üzere olan futbolcu sakatlanma riski sebebiyle sahaya ne kadar mücadele yansıtır hep merak konusu. Yada küme düşme hattında olan takımlara bakarsak fikstür olarak birçok dezavantaj çıkıyor. Örneğin Trabzonspor ile oynamakla Alanyaspor ile oynamak arasında illaki fark olacaktır.

Asıl önemli konu Malatyaspor’un başına gelen olay mesela ligin 30. Haftasında yaşanırsa ne olacak? Nihat Özdemir kalan oyuncularla devam edilecek demişti daha önceki açıklamalarında ama mesela bu 5 futbolcu Galatasaray’dan ya da Trabzonspor’dan olursa aynı pişkinlikle kalan oyuncularla devam edin diyebilecek mi? Evirmeden çevirmeden kitabın ortasından konuşalım. Eğer Fatih Terim isteseydi bugün bu lig oynanmazdı. Kabul edin ya da etmeyin şu anda bu ülkede futbol Fatih Hocanın tekelinde. Onun ağzından çıkacak söze göre kendisine konum belirleyen isimler var. Fatih Hoca ligler oynanması tehlikeli derken evet Hoca doğru söylüyor deyip, Terim’in son açıklamaları sonrası evet Hoca haklı ligler oynanmalı diyenler aynı kişiler.

Fatih Hoca ve Galatasaray neden liglerin oynanmasını istiyor konusuna gelirsek. Şampiyonluğun en güçlü adayı olan Sarı-Kırmızılar şunu iyi biliyor ki eğer bu sene şampiyon olursa en büyük rakipleri Fenerbahçe ve Beşiktaş karşısında önemli bir avantaj sağlayacak. Zaten ekonomik olarak dar boğazda olan iki kulüple Galatasaray arasındaki makas gelecek şampiyonluk sonrası daha da açılacak. Lafın özeti bu ortamda en az 5 sene rakipsiz kalması demek Galatasaray’ın. Onu tek zorlayacak Kulüp Trabzonspor. Yanlış anlaşılmasın saha da bileğinin hakkı ile mücadele eden bir Trabzonspor var ama maddi olarak son 2 senedir aldıkları destek inkâr edilemez. Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın oynamak istememelerin gerekçesi de aslında bu. Ligde bir iddiası bulunmayan iki takım ezeli rakiplerinin bu işten karlı çıkmasını istemiyorlar.

Ekonomik kriz Kulüplere etkisini 2020-2021 sezonunda gösterecek. Öyle çok büyük paralara transferler hayalden öteye geçemeyecek. Avrupa Kupalarına katılanlar maddi olarak bir adım önde olacaklar diğer kulüplerden. Özellikle Türkiye’de federasyon ve kulüpleri avcunun içinde oynatan yayıncı kuruluşun çekilme tehdidi karşısında kendilerinden ödün vere vere maddi dar boğaza giren Kulüpler böyle giderse kadro olarak küçülmeye, birçoğu da alt yapıya yönelmek zorunda kalacak.

Federasyonun önünde iki seçenek vardı. Ya ligleri tatil edecek ya da oynatacak. 7 takımın küme düşmenin kalkması talebi şimdilik uygun görülmedi. Doğru olanda bu zaten. Eğer lig oynanacaksa mevcut hali ile devam etmek zorunda. Küme düşmenin kalktığı bir ligde hedefsiz 15 takımın yarışta olan 3 takımın kaderini belirlemesi etik olmazdı. Dün Ankaragücü Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay bir açıklama yaptı. Hocanın bazı açıklamaları özellikle Ankaragücü taraftarını kızdırsa da dün yaptığı açıklama oldukça yerindeydi. Bende Hoca ile oyna görüşteyim. Ligler bittikten sonra Federasyonun küme düşmeyi kaldırarak Ligi gelecek sezon 21 takım ile oynatacağını düşüncesindeyim. 

Liglerin başlamasıyla birlikte artık uzun süredir ara verdiğim haftalık Ankaragücü yazılarına başlamayı umut ediyorum. İnşallah sonu Ankaragücü için istediğimiz gibi sonuçlanan bir süreç olur, zor geçen şu günlerde hepimize moral olur. Zanka Medyada ve Zanka TV de Ankaragücü için çok farklı projeler olacak diye yazmıştım. Bununla ilgili aklımızda birçok proje şekilleniyor. En iyisini, en güzelini, Ankaragücü’ne en yakışanı yapacağımızdan şüpheniz olmasın. 

Son olarak 22 Mayıs’ta Zanka Medya olarak 1. Yaşımızı kutladık. 1 yılda geldiğimiz nokta hepimizi mutlu edecek düzeyde. Bugün 75 bin abonesi 15 milyon izlenme oranı ile Zanka TV beklediğimizin çok üzerinde bir yerde tamamladı 1. Yılını. Her abone bize güç verdiği gibi, ortaya konulan emeğe gösterilen saygınında göstergesi. İlk aşamada bizim bir hedefimiz var. 100 bin abone. Öngörümüz Ağustos ayında bu rakama ulaşmak. İstatistikler en azından böyle söylüyor. Gönül ister ki bu hedefe daha erken ulaşalım bir sonra ki hedefimiz olan 200 bine odaklanalım. Bugüne kadar verdiğiniz destekler için ne kadar teşekkür etsek az olur. Zanka TV de program yapan arkadaşlarımız, zanka.com.tr de yazan bizler bulduğumuz her fırsatta sizden bir istekte bulunuyoruz. Youtube da 75 bin abonemiz sadece bir arkadaşını Zanka TV ye abone olmaya davet etse 100 binlere ulaşmamız çok daha kolay olacak. Herkesin taraf olduğu bir ortamda hiçbir siyasi partiden destek almadan kendi ayaklarımızın üzerinde durarak her sese açık tarafsız bir Medya olarak yolumuza devam etmek adına şimdiden teşekkür ediyorum hepinize.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
16