Zanka

Son dakika… ABD ve Dünya Sağlık Örgütü arasındaki ipler resmen koptu… Hong Kong'la ilgili çarpıcı açıklamalar....

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ilişkilerin sonlandırıldığını açıkladı. Trump, "Çin, Vuhan virüsünün tüm dünyaya yayılmasına izin verdi, DSÖ'nün dünyayı yanlış yönlendirmesine neden oldu. ABD'nin DSÖ ile ilişkisini bitirmeye karar verdik. ABD, DSÖ'ye ayırdığı fonu başka yerlerde kullanacak" dedi.

Çin ilişkilerine yönelik de açıklamalarda bulunan Trump, Hong Kong’la ilgili alınan kararı şu sözlerle bildirdi:

"ABD'liler çok zorlu olan durumu çözmek için birçok önlem aldı. Birleşik Krallık ile yapılan bir anlaşma vardı, çok açık şekilde Hong Kong üzerindeki hakkın yönergesi var ve bunun bitmesi için daha 29 yıl var. Bu Hong Kong halkına yapılan bir trajedidir. Çin ulusal güvenliğini koruduğunu iddia ediyor ama gerçek şu ki Hong Kong zaten güvenli bir toplumdu, Pekin'in kararı bunu tersine çeviriyor. Çin'in yaptığı şeyler ve son dönemde de yaptığı şeyler ulusların kendi toprak bütünlüğüne karıştığını görüyoruz.

Çin, ABD'nin sanayi sırlarını çalmak için yıllarca çok şey yaptı. ABD'li yatırımcıları Çin şirketlerinin eylemlerinden korumalıyız. Çin, ABD'ye ve dünyaya verdiği sözleri tutmuyor ve maalesef şu anda Hong Kong halkına zarar veriyor. Hong Kong'un artık otonom olmadığını görüyoruz ve Hong Kong'un ABD nezdindeki özel statüsünü kaldırıyoruz. Hong Kong artık özerk değil.

Kendi yönetimimi süreci başlatması için görevlendiriyorum, Hong Kong'un özel statüsünün geri alınabilmesi için görev veriyorum. Hong Kong'la yaptığımız her şey için istisna olmadan bunlar uygulanacak. Hong Kong'a seyahat uyarısı da yapacağız. Hong Kong Çin'den ayrı bir yer olarak görülmeyecek.

Çin'e yönelik eylemlerimiz güçlü ve makul olacak. Hong Kong'un özerkliğine müdahale eden Çinli yetkililere yaptırım uygulanacak.

Hong Kong'un özgürlüğü ayaklar altına alınmaktadır. 10 yıldan fazla bir süredir 1997'de İngiliz halkı kendi bayrağını dikti, Çin aynı şeyi yaptı. Hong Kong'daki halk kendi kimliğinden gurur duyuyordu. Çin gittikçe yıllar boyunca dinamik bir şehre zarar verdi. Dünyanın geri kalanı iyimserlik içerisindeydi."

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver