Zanka

Yaz tatili sezonu yaklaşırken akıllara gelen ilk soru corona virüsün denizden bulaşıp bulaşmadığı sorusu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik merak edilen soruyu yanıtladı

Çelik şu açıklamalarda bulundu:

Virüsün denizden bulaştığına dair hiçbir kanıt yok. Oradan bulaşabilecek başka mikroorganizmalar var. Özellikle bakteriler var. Deniz suyunun temiz olup olmadığını anlamak için koli basiline bakılır.

Bu aşamada corona virüsün buradan bulaştığına dair bir kanıt yok. İnsanların teorik olarak bulaşmayacağını bilmesi gerekiyor. Havuzda ise, klorlanma süreci önemlidir.

Yeteri kadar klor varsa burada corona virüsün yaşaması imkansızdır. İnsanlar bir başkasının tükürüğünü yutarlarsa yakın mesafeden sıkıntı olabilir. O açıdan sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekiyor.

Deniz için böyle bir risk söz konusu değildir. Özellikle plajda veya havuzda şezlonglarda yatarken eğer birbirlerine çok yakın duracaklarsa bunlardan kaçınmaları gerekiyor. Bilim Kurulu’nda bununla ilgili bir rehberlik yayımlandı.

*Tüm oteller önlemlerini alıyorlar. Vatandaşlarımızın da bu kuralları bilmesi ve riayet etmesi en önemli faktörlerden biri olarak gözüküyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver