Zanka

Amerika’nın Minneapolis eyaletinde polislerin siyahi George Floyd’un ölümüne sebep olması, ülkeyi resmen ayağa kaldırdı. Protestolar büyüdü, göstericiler mağazaları yağmaladı ve polis arabaları ile karakolları ateşe verdi. Beyaz Saray’a yaklaşan alevler sonrası Başkan Trump, orduyu devreye soktu ancak alevler sönmedi. Aksine protestolar okyanusu aştı İngiltere, Almanya ve Danimarka’da da sesler yükselmeye başladı…

27 mayıs akşamı 46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirerek ülkenin dört bir yanında protestolara yol açtı.

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterileri beşinci gününde devam ederken, ABD’de şiddetin dozu artıyor.

YAĞMACILIK BAŞLADI, 2 POLİS VURULDU

Protestolar ülkenin diğer eyaletlerine de yayıldı. California’nın Oakland kentindeki gösterilerde yaklaşık 7.500 kişi sokağa döküldü. Brooklyn’deki gösterilerde New York Polis Merkezi kuşatıldı. Oregon eyaletine bağlı Portland kentindeki göstericiler, kentteki banka şubelerine, Apple ve Louis Vuitton mağazalarına saldırdı. Bazı mağazalar ateşe verilmek istenirken, polis plastik mermi ve gaz bombasıyla göstericilere müdahale etti.

Yağmacılık olaylarının da kaydedildiği gösterilerde, hükümet binalarını korumakla görevli ve Federal Koruma Hizmetleri’ne bağlı iki polis memuru silahla vuruldu. Polislerden biri yaşamını yitirdi.

Olayları bastırabilmek için pek çok eyalette ve 25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ALEVLER BEYAZ SARAY’A DAYANDI

Olaylar başkent Washington’a da sıçradı. Cuma gecesi göstericiler, Trump’ın yaşadığı Beyaz Saray çevresinde toplanarak dış duvarlara tırmanmaya çalıştı, bayrakları yaktı.

ABD Başkanı Donald Trump olayları bastırmak için orduya teyakkuza geçme emri verdi. En son 1992 yılında, Los Angeles’ta 19 yaşındaki bir göstericinin ölümünün ardından Amerikan ordusu ülkedeki toplumsal bir olaya müdahale etmişti.

Trump’ı korumakla yükümlü gizli servis elemanları göstericileri kontrol etmeye çalıştı. Dün tweet atan Trump, “Gizli servis, dün gece Beyaz Saray’da harika bir iş çıkardı. Kendimi daha güvende hissedemezdim. ‘Protestoculara’ istedikleri kadar bağırmaları için izin verdiler. Ancak kim ileri gider ve çizgiyi aşarsa, hemen sertçe yatıştırırlar” dedi.

IRKÇILIK KARŞITI GÖSTERİLER DÜNYAYA YAYILIYOR

ABD'de günlerdir süren ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestolara İngiltere, Almanya ve Danimarka'dan da destek geldi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişinin ABD Büyükelçiliği’ne yürüdüğü duyuruldu. Protestocular ellerinde dövizlerle "Siyahi hayatlar önemlidir" sloganı attı.

“ŞİDDETİ SİZDEN ÖĞRENDİK”

Londra'nın Trafalgar Meydanı'nda polis tarafından öldürülen George Floyd için TSİ 15.00'te gösteri düzenlendi. Aralarında eski NBA oyuncusu Stephen Jackson ve aktör Jamie Foxx’un da bulunduğu tanınmış isimler basın açıklaması yaptı.

Konuşmalar sırasında siyahi aktivist Tamika Mallory’nin çıkışı ise büyük ses getirdi. Mallory, sosyal medyada viral olan konuşmasında, şunları söyledi:

“Gençler karşılık veriyorlar, öfkeliler. Bunu durdurmanın kolay bir yolu var. Polisleri tutuklayın ve onlara suçlama yöneltin. Sadece Minneapolis’tekileri değil, insanlarımızı öldüren Amerika’nın her yerindeki tüm polisleri suçlayın. Bize yağmalamaktan bahsetmeyin. Yağmacı olan sizlersiniz. Amerika siyah insanları yağmaladı. Buraya ilk geldiklerinde yerlileri yağmaladılar. Yağmacılık sizin yaptığınız bir şey ve biz de sizden öğrendik. Şiddeti sizden öğrendik.”

Berlin'de de aktivistler duvarlara Goerge Floyd'un protrelerinin yer aldığı graffitiler çizdi.

Kopenhag'da ise göstericiler, siyahiler için adalet isteklerini dile getirdi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver