Zanka

Dün tüm dünya SpaceX ve Nasa işbirliği ile insanlı uzay mekiği Crew Dragon’un uzaya fırlatılışını canlı yayında izledi. Tarihe geçen kapsül, 19 saatlik yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi.

SpaceX ve NASA'nın dün Türkiye saatiyle 22.22'de uzaya fırlattığı Crew Dragon isimli kapsül 19 saatlik yolculuğunun ardından uzayda bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendi.

Uzay yolculuğunda ticari adımların başlangıcı olması nedeniyle büyük önem taşıyan Dragon'un, UUİ'ye, astronotların yardımına ihtiyaç duymadan otomatik olarak kenetlendiği belirtildi.

Kenetlenmenin, Çin-Moğolistan sınırından 422 kilometre yükseklikte gerçekleştiği kaydedildi.

Hurley ve Behnken'in bu aşamada UUİ'deki Rus ve Amerikalı mürettebatla bir araya gelmeden önce kaçak ve basınç kontrolleri için beklemeleri gerekiyor.

Başarı ile gerçekleşen tarihi insanlı fırlatılış ve yeniden kullanılır roketle yapılan uzaya yolculuk neticesinde, NASA'nın dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için her seferinde Rusya'ya koltuk başına ödediği yaklaşık 85 milyon dolarlık masraftan kurtulmasının da yolu açılmış oldu.

NASA, 2011 yılından bu yana mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.

İş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, Crew Dragon kapsülünü inşa ve test etmek için 6 yıl çaba harcadı.

İnsanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA'dan 3 milyar doların üzerinde bir bütçe alan SpaceX, yapılan başarılı test uçuşu ile uzay endüstrisi için atacağı diğer adımlar için güven tazeledi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver