Zanka

ABD’nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd, gözaltına alındığı sırada boynuna dizini bastıran polis nedeniyle hayatını kaybetti. Olay sonrası ırkçılığa karşı yapılan protestolar, ülkeyi yangın yerine çevirdi. 25 şehirdeki sokağa çıkma yasağına rağmen eylemler büyürken, Floyd’un ölümüne sebep olan polisin şefi konuştu. Minneapolis Polis Şefi Arradondo, olayın bir insanlık suçu ve göreve ihanet olduğunu söyledi…

Bir mağazada sahte parayla alışveriş yaptıktan sonra duruma müdahale eden polislerin aşırı güç ve şiddet uygulamasıyla yaşamını yitiren George Floyd’un ardından ABD’de isyan ateşi yakıldı. Protestolar büyüdü, mağazalar yağmalandı ve birçok yer ateşe verildi. Alevlerin Beyaz Saray’a yaklaşması üzerine Başkan Donald Trump, orduyu göreve davet etti. 92 yılından bu zamana, ordu ilk kez şehre indi. Birçok eyalette sokağa çıkma yasağı ilan edilse de, kaos tüm hızıyla sürüyor.

Minneapolis kentinde dört polis memurunun öldürdüğü George Floyd ile ilgili kritik bir açıklama Minneapolis polis şefi Medaria Arradondo’dan geldi.

CNN’e konuşan Arradondo, Floyd’un boğazını sıkan ırkçı polis Derek Chauvin’in cezaevine gönderildiğini ve olaya karışan diğer polis memurlarının kovulduğunu hatırlatarak, “"Görevden aldığım memurların yaptığı insanlık suçuydu. Bu üniformayı giyen erkek ve kadınların ettiği yeminin bir ihlaliydi. Bu inandığımız göreve bir ihanetti. Bu tamamen yanlıştı ve bunda tartışılacak bir şey yok” dedi.

“GERİ GETİREBİLECEK BİR ŞEY OLSA YAPARIM”

CNN muhabirinin, “Floyd ailesine ne söylemek istersiniz” sorusu üzerine şapkasını çıkaran ve kameraya dönen Arradondo, “Ben, onların kayıpları yüzünden yıkıcı bir şekilde üzgün olduğumu söylemek istiyorum. Sayın Floyd’u geri getirebilecek bir şey olsa yapacağımı bilmelerini istiyorum. Bunu yapmak için her şeyi yapardım. Çok üzgünüm” ifadesini kullandı.

Canlı yayına katılan Floyd’un ağabeyi Philonise Floyd ise “Kardeşim için adaleti sağlayacak ve olaya karışan bütün polis memurlarını yargılamaya çalışacak mı?” sorusu üzerine Arradondo, “Bu kararı savcılık verecek” yanıtını verdi.

“KOVABİLİYORLARSA TUTUKLAYABİLİRLER”

Floyd canlı yayında, “Ellerinde onları kovmaya yetecek kadar kanıt varsa onları tutuklamaya yetecek kadar da kanıt var demektir” yorumunu yaptı.

Philonise Floyd, ülke çapında devam eden şiddetli gösteriler ile ilgili olarak da, “Biz herkesten gösterileri barışçıl bir şekilde yapmalarını istedik. Biz adalet istiyoruz ve böyle davranmamızın sebebi de bu. Siyahi halk uzun bir süredir öldürülüyor ve insanlar artık undan bıktı. Afro-Amerikalılar doğru olanı istediği için ayağa kalkmak istiyor” dedi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver