Zanka

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar, 7’inci gününde büyük bir şiddetle devam ediyor. Sokağa çıkma yasaklarının da engel olamadığı isyan ateşine, Başkan Trump yine alevlendirdi. Beyaz Saray önünde toplanan protestocular plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz ile dağıtıldı, ardından Trump koruma ordusuyla dışarı çıktı. Kiliseye gidip elinde İncil’le poz veren başkanın bu hareketi bir tartışma daha yarattı…

Geçen hafta pazartesi günü Minneapolis’te 46 yaşındaki Afro-Amerikalı George Floyd’un polis tarafından şiddet uygulanarak öldürülmesi sonrasında başlayan olaylar, büyüyerek devam etti. Ülke yangın yerine döndü ve aralarında dünyaca ünlü markaların da olduğu pek çok mağaza yağmalandı.

Ülke çapında en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, başkent Washington DC’nin de aralarında olduğu en az 24 eyalette Trump’ın emriyle Ulusal Muhafızlar aktif hale getirildi.

"SEN BİR TEHDİTSİN"

Beyaz Saray'ın önündeki Lafayette Parkı'nda toplanan protestocular "Sen bir tehditsin" ve "Vurma" sloganları atarken, polis protestocuları göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak dağıttı.

Bir savunma yetkilisi, "şehrin korunduğundan ve bu akşam huzurun sağlandığından emin olmak" için 800 civarında Ulusal Muhafız'ın talep edildiğini söyledi.

TRUMP SAHNEYE İNCİL’LE ÇIKTI

Protestocuların dağıtılmasının ardından sahneye ABD Başkanı Donald Trump çıktı. Ordu şeklinde bir korumayla Beyaz Saray’ın dışına çıkan Trump, yaptığı konuşmada "Ayaklanma ve kanunsuzlukla" mücadele için gerektiği kadar Ulusal Muhafız görevlendirileceğini belirtti. Trump, eyalet Valilerinin Ulusal Muhafızları şehir merkezlerindeki caddelere konuşlandırmaması durumunda "hızla ABD ordusunu konuşlandıracağını, böylece sorunu onların yerine çözmüş olacağını" açıkladı.

George Floyd'un ölümüyle ilgili adaleti sağlama sözü veren Trump, ülkedeki protestoların barışçıl olmadığını ve "ülke içi terör" kategorisine girdiğini söyledi:

"Son günlerde, ulusumuz profesyonel anarşistler, şiddet yanlısı çeteler, kundakçılar, yağmacılar, suçlular, isyancılar, Antifa ve diğerleri tarafına çekildi."

Trump konuşmasını bitirmeden önce, "Şimdi saygımı göstermek için çok, çok özel bir yere gidiyorum" dedi ve konuşmasının ardından Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette Parkı'nın karşısında yer alan St. John's Episcopal Kilise'ne gitti ve İncil ile birlikte poz verdi.

“KUTSAL OLAN SEMBOLLERİ KİRLETTİ”

Trump’ın bu hamlesi büyük bir tepki çekti. Papaz Mariann Budde de eleştiren isimlerden biri oldu ve “Trump’ın kiliseyi kullanarak fotoğraf çekmesi karşı olduğumuz her şeye karşı duruşumuzla çelişiyor. Yaptığı hareket bu ülkenin insanları için kutsal olan sembolleri kirletti” yorumunda bulundu.

CNN’den Anderson Cooper’a konuşan Budde, “Bu olaya sebep olan şeyin kökünü anlamamız gerekiyor. Eğer bağlamını anlamazsak iyileşme fırsatını da kaçırırız. Bu akşam Başkan’ın yaptıklarını gördüm. Bir fırsatı daha kaçırdı” ifadesini kullandı.

Sosyal medyada bir kullanıcı da, “Bir kilisenin önünde İncil sallamak için daha iyi bir dünya isteyen gençlerin üzerine göz yaşartıcı gaz atılmasına izin verdi. Bu ülke için ne kadar utanç dolu bir an” yorumunu yaptı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver