Zanka

Tatil cenneti Bodrum’da son zamanlarda mermer tozu krizi yaşanıyor. İki hafta önce bir sitenin sahili doldurmaya çalışmasının ardından bu kez de 5 yıldızlı bir otel, sahile beyaz kum diye mermer tozu dökmeye çalışırken yakalandı. Hem doğayı hem de insanların sağlığını tehlikeye sokan otele toplamda 345 bin lira ceza kesildi…

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yalıkavak ve Gündoğan sahilinde denize sıfır 2 otel mermer tozunu sahile sermeye çalışırken yakalandı. Denize Maldivlerin sahillerinde bulunan beyaz kumu görüntüsünü vermek isteyen 2 otele Çevre İl Müdürlüğü ile Bodrum Belediyesi Çevre kontrol koruma müdürlüğü tarafından baskın yapıldı.

Yalıkavak mahallesinde bulunan ve suçüstü yakalanan otele Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 310 bin lira, Bodrum Belediyesi tarafından da 35 bin lira olmak üzere toplamda 345 bin lira ceza kesildi. Diğer otel için ise soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

“HER TÜRLÜ MÜDAHALEYİ YAPMAKTAN GERİ KALMAYACAĞIZ”

Bodrum Belediye Başkan Ahmet Aras, Bodrum’un farklı bölgelerinde kıyıya dökülen beyaz kumla ilgili müdahalelerini sürdürdüklerini söyledi. Benzer bir olayın Gündoğan Kızılburun'da yaşandığını ve bir otelin kıyıya beyaz kum döktüğünü tespit ettiklerini belirten Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekiplerimiz gittiler tespitlerini yaptılar ve Çevre İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde denetim ve kontrol faaliyetlerini sürdürüyorlar. Orada da gereken işlem yapılacaktır. Bu duyumları aldığımızda, her türlü müdahaleyi yapmaktan geri kalmayacağız” şeklinde konuştu.

Aras mermer ocağından çıkan kumun Gündoğan sahiline dökülmeye kalkışıldığını ifade ederek “Yatağan ve Milas bölgesinden gelen kumlar mermer ocaklarının tozları olarak biliniyor. Mermer ocaklarından çıkan kum bu son gittiğimiz yerdeki kumlar. Ve tamamen deniz dibini beton gibi, deniz suyuna girdiği zaman tamamen kaplayan ve orada hiçbir canlının yaşamasına imkan vermeyen bir kum. Aynı zamanda insan sağlığına da zararlı olduğunu uzmanlar söylüyor. Biz buna rağmen numuneleri aldık ve tahlile gönderdik” dedi.

KUM FİRMASI MERMER OCAĞI ÇIKTI

Mermer tozlarıyla sahil kumu yapmaya çalışan otelin eko dengeyi bozduğunu söyleyen Bodrum Kent Konseyi Başkan Arif Yılmaz ise kum firmasının aslında mermer ocağı olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Muğla’dan Yatağan’a gelirken yan taraftaki tabelalara bakarsanız plaj kumu satılır tabelaları görürsünüz. Ben rastladım ve araştırdım, takip ettim mermer ocağı çıktı. Yalıkavak’daki firma bilgilerini kontrol ettiğinizde asıl işinin çok ciddi şekilde mermer üreten firma olduğu ortaya çıkıyor.

Bu konuda aldığımız duyumlarda mermer tozu diye ama kurumsal ciddiyetten ötürü mutlaka analiz sonuçlarını bekliyoruz. Tüm bulgular bizi mermer tozuna götürüyor. Biz bunun böyle olduğunu biliyoruz. Bilimsel ispatlarla da bu konuyu teyit edip üniversite de üzerinde çalışmamız gerekecek”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2