Zanka

Salgın sürecinde de normalleşme sürecine de sosyal mesafenin önemi sık sık vurgulanıyor. Bakan Koca da her seferinde bu kuralın altını çiziyor. Ancak normalleşme süreciyle birlikte, toplu taşıma araçlarındaki yüzde 50 kapasiteyle yolcu taşıma kuralı kaldırıldı. Kalkan tedbir büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle virüsün kendisini gösterdiği İstanbul’da, büyük endişe hakim. Büyük şehirlerde milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşımanın corona virüsü sürecinde bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, riski anlattı ve “Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan” dedi. Peki toplu taşıma kullanırken nelere dikkat etmeli? İşte Prof. Dr. Özlü'nün önerileri...

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, normalleşme sürecinde toplu taşımadaki riskleri Haber Global’de değerlendirdi.

Büyük kentlerde ulaşımın ağırlıklı olarak toplu taşıma araçlarıyla yapıldığını dile getiren Prof. Tevfik Özlü, kaldırılan yüzde 50 kapasite kuralının riski biraz daha azaltabileceğini belirtti. İş yerlerinin farklı zaman dilimlerinde vardiyalarını başlatmalarının ve evden çalışmanın toplu taşımanın yükünü azaltacağını söyleyen Özlü, şöyle konuştu:

* Toplu taşımada risk yüksek. Kapalı bir alanda çok sayıda kişi bir arada bulunuyor. Sosyal mesafeyi korumaları zor.

* Yolcuların hepsi dikkatli olmuyor. Bir kısmı maske takıyor, bir kısmı takmıyor. Bir kısmı burnunu dışarıda bırakıyor. Bir de aynı yüzeye çok kişi dokunuyor.

* Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan. Kapalı ve havasız bir alan olma açısından büyük riskler taşıyor.

* Ama hayatımızdan kaldırmamız da mümkün değil. Çünkü insanlar işe gidecek. Herkesin bireysel aracıyla gitmesi mümkün değil.

* Dolayısıyla bütün dünyada bu toplu taşıma sorununun çözümü zor olan bir konu. Yüzde 50 ile çalışması riski belki biraz daha azaltabilirdi.

* Sanırım toplu taşımada talep fazla, karşılamak için kapasite yetersiz. Onun için böyle bir uygulama gelmiş olabilir.

“ELDİVEN KULLANMAYI ÖNERMİYORUZ”

Vatandaşlardan mümkün olduğu kadar imkanları çerçevesinde toplu taşıma araçlarını kullanmamalarını isteyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanların gidecekleri yere yürüyerek ya da bisikletle veya kendi araçlarıyla gitmelerini önerdi. Toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalanların ise güvenli yolculuk yapabilmeleri için dikkat etmeleri gerektiğini belirten Özlü şunları söyledi:

* Bir yere giderken toplu taşımanın çok yoğun olduğu saatlerden daha erken saatte çıkın. Dönüşte herkesin yüklendiği saatlerde değil, yarım saat geç binin.

* Bunun dışında havalandırma, hijyenle ilgili tedbirler alınması lazım. Ve mutlaka herkesin toplu taşıma araçlarında usulüne uygun olarak maske takmaları gerekir.

* Eldiven kullanmayı önermiyoruz. Ama kullanılırsa yolculuk bittiğinde eldivenler çıkarılmalıdır. Ama en güzeli, araçlardan indikten sonra ellerimizi yıkamalı veya dezenfektan ile temizlemeliyiz.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver