Zanka

Salgın riskinin yüksek olduğu yerlerden biri olan spor salonları, normalleşme sürecinde yeniden açıldı. Spor salonlarında yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken, maske takma zorunluluğu getirilmişti. Çok tartışılan ve hayati tehlike endişesi yaratan bu kurala ilişkin yeni düzenlemeye gidildi. Spor salonlarının yanı sıra; işçi servisleri, pazarlar ve olta balıkçılığı için de yeni rehberler hazırlandı. İşte dikkat edilmesi gereken yeni kurallar…

Yeni normalleşme sürecinde servislerde, spor salonlarında ve sosyete pazarlarında salgına karşı alınan kurallara yeni düzenlemeler geldi.

CNN Türk muhabiri Sena Alkan'ın aktardığı bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan yeni düzenlemeler şöyle:

İŞÇİ SERVİSLERİ

Daha önce işçi servisleri için yayınlanan rehberde yapılan yeni düzenleme ile birlikte, servislerde artık çapraz oturma düzeni olacak.

Servisi kullanan personel evlerden alınma sırasına göre en arka sıradan başlamak üzere öne doğru sağ ve sol cama oturtulacak. Cam kenarları dolduktan sonra binen personel arkadan öne doğru çapraz şekilde koridor taraflarına oturacak.

Çapraz oturma düzeni de bittikten sonra binen personel arkadan öne doğru olmak üzere boş koltuklara alınmalıdır ifadeleri yer alıyor.

SPOR SALONLARI

Spor salonları için yayınlanan rehberde yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken, maske takma zorunluluğu getirilmişti. Spor yaparken maske takmanın riskleri olduğu için eleştirilen bu kurala yönelik bir düzenleme yapıldı.

Yeni rehberde, 'Yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken nefes almayı zorlaştıracağı için maske takılmayabilir.' denildi ve 'Maskenin takılmadığı spor faaliyetlerinde olası temaslar sırasında kullanılmak üzere kişinin yanında maske bulundurmalıdır.' diye belirtildi.

Spor salonları için N95,  FFP2 gibi yüksel filtreli maskeler ise önerilmiyor.

PAZAR YERLERİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, pazar yerlerini ‘riskli’ alanlar olarak değerlendirmişti.

Pazarlarla ilgili kurallar da netlik kazandı. Pazarlara maskesiz giriş olmayacak. 1 metre sosyal mesafe kuralı uygulanacak.

En dikkat çeken düzenleme ise esnafa yönelik. Rehberde ‘esnaf bağırarak satış yapmamalıdır’ denildi.

Hijyen açısından da tezgahların antiseptik solisyonlarla temizlenmesi gerektiği bildirildi.

OLTA BALIKÇILIĞI

Olta balıkçılığı için de bir dizi düzenlemeye gidildi. Balıkçıların ağız, göz ve buruna dokunmamaları gerektiğine dair bir maddenin de yer aldığı rehberde, balık tutma araçları için de ‘kişiye özel olmalıdır’ ifadesi yer aldı.

Rehber, 'Olta balıkçılığı gruplar halinde gerçekleştirilen bir aktivitedir.' diyor. Bu nedenle de 'Kişiler arasında 2 metre sosyal mesafe bulunmalıdır.' ibaresi rehberde yer alıyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver