Zanka

Normalleşme sürecinin ilk sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu 15 ilde uygulanacak. Halk, her yer açılmışken gelen yasağa tepkili. Peki sokağa çıkma yasağı kararı neden alındı? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, bazı illerde artış olduğunu söyledi ve riski anlattı…

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Habertürk TV'de yayınlanan programa konuk oldu ve sokağa çıkma yasağının gerekçelerini anlattı.

Azap, şöyle konuştu:

* İllerdeki pandemi kurulları ve il sağlık müdürlükleri belli illerde vaka sayılarının arttığını bildirdi. Gaziantep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehir de var. Ankara’da beklediğimiz azalmayı göremedik, çok hafif bir artış var.

* Salgının başlangıcında vakaların büyük bir kısmı İstanbul’daydı. İstanbul çok büyük bir il olduğu için, sayılar Türkiye’yi çok etkiliyordu. Türkiye’ye baktığınızda İstanbul sayılarını görüyordunuz aslında. İstanbul’da salgının kontrol altına alındığını göz önüne alırsak Türkiye’nin geri kalanını görmeye başladık.

* İstanbul’un 1-1.5 ay önce tamamladığı salgın eğrisi bazı illerimiz için yeni başlıyor olabilir. Bunu dikkatlice takip etmek gerekir. Sayın Sağlık Bakanı “İkinci dalgayı beklemiyoruz” dedi. Bu önümüzdeki birkaç aylık dönem için yapılmış bir değerlendirme. Bu birkaç aylık dönemde vaka sayılarında belirgin bir düşüş olmasa dahil artış da beklemiyoruz.

* Daha çok küçük odaklarda, genellikle birkaç kişiden kaynaklanan, o birkaç kişinin daha çok kişiye bulaştırdığı için onlu, yirmili, ellili sayılarda insanın birden hastalandığı küçük sayı artışları göreceğiz. Vaka sayılarının arttığı illerde bazı tedbirleri devam ettirmek gerekir.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver