Zanka

Corona virüs salgınının en çok görüldüğü ikinci ülke olan Brezilya, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun tedbirlere yönelik tavrı nedeniyle felakete sürüklendi. Her gün binlerce kişinin öldüğü ve 25 binin üzerinde yeni vakanın kayıtlara geçtiği ülkede, Bolsonaro’nun “Rakamlar çarpıtılmış” açıklamasının ardından flaş bir karar alındı. Sağlık Bakanlığı, son duruma ilişkin verileri sitesinden kaldırdı. Üstelik bundan sonra da açıklamama kararı aldı. Karar tüm dünyayı şoke ederken, gazeteciler ve Kongre üyeleri tarafından da büyük tepkiyle karşılandı…

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede son 24 saatte 1.382 kişinin hayatını kaybetmesiyle can kaybı 37 bin 312’ye yükseldi. 27 bin 75 yeni vaka kaydedilmesiyle ise toplam vaka sayısı 691 bin 962’ye ulaştı. İnternet sitesinde 10.209 hastanın da iyileştiği bilgisi yer aldı.

Latin Amerika'da en fazla vaka ve ölümün olduğu Brezilya, dünyada da ABD'nin ardından en fazla vaka tespit edilen ikinci ülke konumunda bulunuyor.

BOLSONARO: RAKAMLAR ÇARPITILMIŞ

Corona virüse karşı sıkı karantina tedbirlerine karşı çıkan ve salgın yayılırken sosyal mesafe kurallarına uyulmayan mitingler düzenleyen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, eyaletlerin Sağlık Bakanlığına bildirdiği vaka rakamlarının çarpıtılmış olduğunu söyledi.

Bir eyalet sağlık departmanı yetkilisi Bolsonaro’nun açıklamalarına tepki göstererek, "Kovid-19 ölümlerini görünmez hale getirmeye çalışan otoriter, duygusuz, insanlık ve etik dışı teşebbüs başarılı olmayacak." ifadesini kullandı.

VERİLER KALDIRILDI

Bolsonaro’nun bu açıklamasının ardından Brezilya Sağlık Bakanlığı, şimdiye kadarki toplam vaka ve ölüm sayılarını internet sitesinden kaldırdı.

Verilerin kaldırılması, ülkede arka arkaya 4 gün boyunca corona virüs kaynaklı binden fazla can kaybının meydana gelmesinden sonra gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı verileri kaldırmakla da yetinmedi, artık verileri açıklamayacaklarını duyurdu.

Karar, gazeteciler ve Kongre üyeleri tarafından yaygın bir şekilde eleştirildi.

BOLSONARO PAYLAŞIM YAPTI AMA KARARA DEĞİNMEDİ

Alınan kararın ardından Twitter’da da bir paylaşımda bulunan Bolsonaro, "Kümülatif veriler… şu an ülkenin içinde bulunduğu durumu yansıtmıyor" dedi. Ancak verilerin neden kaldırıldığına ya da bundan sonra neden yayımlanmayacağına dair bir açıklama yapmadı.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver