Zanka

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüs salgını, tüm dünyayı felakete sürükledi. Salgının Aralık ayında tespit edildiği hep söyleniyordu. Peki bu kanı yanlış olabilir mi? Hastanelerin geçmişe dönük yoğunluk haritaları incelendi, internette en çok yapılan aramalar belirlendi. Yapılan araştırma sonuçları bu ihtimali kuvvetlendiren sonuçlar ortaya koydu…

The Guardian'da yer alan habere göre; Harvard Tıp Okulu, Boston Kamu Sağlığı Üniversitesi ve Boston çocuk hastanesi tarafından yapılan araştırmada, Wuhan'daki büyük hastanelerin Ocak 2018 ve Nisan 2020 arasındaki yoğunluk görüntüleri incelendi. Görüntüler incelendiğinde Ağustos 2019'dan itibaren hastaneye giren araç sayısında yoğunlaşma olduğu ve Eylül ile Ekim ayları arasında 6 büyük hastaneden 5'inde günlük gelen araç sayısında en yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu oranın Aralık 2019'da en yüksek seviyeye çıktığı görüldü.

Araç yoğunluğundaki artışın yanı sıra Çin arama motoru Baidu'da bahsedilen aylarda en çok yapılan aramalar incelendi. Buna göre 2020'nin başlarında Wuhan'da corona virüs vakaları tespit edilmeden 3 hafta önce arama motoruna "öksürük" ve "ishal" kelimeleri aranması arttı.

Araştırmacılar öksürüğün influenza salgını döneminde aranması normal olsa da ishalin Covid-19 semptomu olduğunu vurguladı. Araştırma raporunda, "Ağustos ayında "ishal" kelimesinin aranmasında dikkati çeken bir artış gördük." ifadeleri yer aldı.

 Hakem heyeti değerlendirmesi bekleyen araştırmayı yürütenler hastane önündeki araç artışıyla corona virüs arasında henüz net bir bağlantı bulamadı.

Böylece Wuhan’da salgının Ağustos ayından itibaren ortaya çıkmış olabileceği ihtimali doğdu.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver