Zanka

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, erken seçimde yeniden aday olmak için istifa edeceğine yönelik çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Eğer iddialar doğru çıkarsa ve Macron istifa ederse, bu ülke tarihine de bir ilk olarak geçecek…

2017'de cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğundan bu yana birçok krizle karşı karşıya kalan Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, görevinden istifa etme ve ardından düzenlenecek erken cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olma olasılığını düşündüğü ileri sürüldü.

Le Figaro gazetesinin haberine göre; Macron'un İngiltere'nin başkenti Londra'daki bazı kişilerle 15 gün önce video konferans yoluyla yaptığı toplantıda, siyasi olarak güçlenebilmek için bir "risk almaya hazır olduğunu" söylediği belirtildi. Toplantıya katılanlardan birine göre Macron'un "Kazanacağımdan eminim çünkü karşımda (aday olarak yarışacak) kimse yok." dediği aktarıldı.

Macron'un cumhurbaşkanlığından istifa etmeye karar vermesi halinde Fransızları ikna edebilmek için güçlü argümanlar bulması gerektiği belirtildi. Le Figaro gazetesine açıklama yapan Elysee Sarayı yetkilileri, "Prensip olarak hiçbir hipotezi elemiyoruz. İstifa seçeneği Elysee Sarayı'nda toplantılarda gündeme gelmedi." ifadesini kullandı.

ÜLKE TARİHİNDE İLK OLUR

Fransa'da Anayasaya göre cumhurbaşkanı istifa etmesi halinde yerine Senato Başkanı Cumhurbaşkanlığı görevini devralıyor. Bu durumda Macron'un istifa ederse Senato Başkanı Gerard Larcher geçici cumhurbaşkanı olacak.

Ülkenin tarihine bakıldığında ise hiçbir cumhurbaşkanı yeniden aday olmak için görevinden istifa etmedi. Bu yönden Macron istifa ederse, ülke tarihine bir olarak adını yazdıracak.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver