Zanka

Çin’de ortaya çıkan ve dünya genelinde 8 milyondan fazla insana bulaşan yeni tip corona virüs salgınında aşı bulma çalışmaları devam ediyor. Bazı ülkelerde insanlar üzerinde deneylere geçildi ve ön anlaşmalar yapılmaya başladı. Peki aşı bulunduğunda öncelikli olarak kimlere uygulanacak? Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen açıklamaya göre yanıt belli; sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, yüksek risk grubundaki kişiler ve 65 yaşın üzerindekiler…

Aralık 2019’da ortaya çıkan ve şimdiye dek 8.4 milyon insana bulaşan corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, bilim insanları aşı ve ilaç bulmak için tüm güçleriyle çalışıyor.

ABD, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkedeki aşı prototiplerinde insanlı deneylere geçildi. İlaç şirketleri de üretilecek dozlarla ilgili ön anlaşmalar imzalamaya da başladı.

Aşının nasıl dağıtılacağına ilişkin soru işaretleri ise giderek artarken, kritik bir açıklama Dünya Sağlık Örgütü’nden geldi.

Örgütün yetkililerinden Dr. Soumya Swaminathan, aşının onay alması durumunda adil ve erişilebilir bir şekilde dağıtılması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bu noktada öncelik verilecek gruplar olduğunu da ifade eden Swaminathan, virüsle mücadelenin ön saflarında yer alan sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, yüksek risk grubundaki kişiler ve 65 yaş üstündekilere ilk olarak aşı uygulanacağını belirtti.

Swaminathan, ilk grubun ardından ise yüksek bulaşma riski taşıyan et fabrikaları, hapishaneler ve bakım evlerindeki kişilerin aşıya erişim sağlamasının hedeflendiğini vurguladı.

Bu yıl sonuna kadar birkaç yüz milyon doz aşı üretilmesini beklediklerini söyleyen Swaminathan, 2021 yılı sonunda ise 2 milyar doz corona virüsü aşısına sahip olmayı hedeflediklerini ifade etti.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver