Zanka

Ulusal Mutabakat Hükümeti Hafter’e karşı savaşını sürdürürken, ilerlemeye de devam ediyor. Ancak Sirte ve Cufra düğümü kolay kolay çözülecek gibi görünmüyor. Bir yandan Hafter direnirken, diğer yandan da Mısır’ın lideri Sisi iki noktanın kırmızı çizgi olduğu söylemişti. Bunun üzerine UMH, savaş çanlarını çalmıştı. Gerilimin tırmandığı Libya’daki son durumu değerlendiren Prof. Dr. Hasan Ünal, Sisi tehlikesine dikkat çekti ve hem olası senaryoları hem de Türkiye’nin politik olarak attığı yanlış adımları anlattı…

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu ‘SorguluYorum’ programının konuğu oldu.

Rusya’nın sevkiyat yaptığına dair haberlerin geldiği Libya’daki son duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ünal, asıl endişe duyulması gereken konunun Mısır’ın lideri Sisi’nin yaptığı açıklamalar olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Bizi endişe ettirmesi gereken Mısır’ın açıklamaları. Mısır’ın lideri Sisi geçen hafta yaptığı açıklamada Sirte ve Cufra’nın kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ve gerekirse Mısır’ın doğrudan çatışmaya girebileceğini ifade etti. Zaten Libya’daki çatışmaların gidişatına bakarsak orda şöyle bir durumla karşı karşıyayız; evet Türkiye’nin Libya’ya müdahalesi ile adeta mucizevi bir değişiklik yaşandı, Trablus hükümeti Hafter’in oluşturduğu ablukayı yardılar. Yarmakla kalmadılar, Hafter güçlerini püskürterek ellerinden ciddi stratejik öneme sahip yerleri geri aldılar ve Sirte hattına doğru ilerlediler. Doğu-Batı ekseninde ülke yıllardır ikiye bölünmüş durumda. Bizim destek verdiğimiz Trablus hükümeti, bizim yardım ve desteğimizle Sirte’yle Cufra’yı alıp öbür tarafı haritadan silmeye çalışırsa ne olur? İşte o soruyla karşı karşıyayız.”

Olası senaryoları anlatan Ünal, Hafter güçlerinin Sirte ve Cufra bölgesinde ciddi karşılık verdiğini ve Türkiye’nin Libya’daki konumunu iki açıdan ele aldı. Peki Türkiye’nin Libya’daki amacı ne? Fransa’nın politikası nasıl? ABD olayın neresinde?

Hepsi ve çok daha fazlası SorguluYorum’da yanıtlandı…

PROF. DR. HASAN ÜNAL’IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIYA TIKLAYINIZ…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver