Zanka

Libya ve Doğu Akdeniz üzerinden yaşanan Türkiye-Fransa gerilimi NATO’ya taşınmıştı. Gerilim hattında Fransa’dan kritik bir hamle geldi…

Fransa, Doğu Akdeniz'deki Sea Guardian (Deniz Gardiyanı) Operasyonu'ndan çekildiğine dair NATO'yu bilgilendirdi. Fransız gazetesi L’Opinion, Fransa’nın NATO’ya Deniz Gardiyanı Operasyonu’ndaki rolünü askıya alma kararını bildiren bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi, Libya sebebiyle Doğu Akdeniz'de Fransa ile Türkiye savaş gemileri arasında yaşanan askeri gerilim hakkındaki NATO raporunun Fransa'nın iddialarını desteklememesinin ardından Paris'in bu kararı aldığını söyledi.

Bugün Fransa Senatosu oturumunda Libya politikası konusunda Macron hükümetini eleştiren açıklamalar yapan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, "Görünen o ki, NATO uzmanları (Fransa ile) aynı çıkarımda bulunmamış. Dün aldığım bilgiye göre Courbet (savaş gemisi) bu NATO tatbikatından geri çekiliyor" demişti.  

NE OLMUŞTU?

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 18 Haziran'da yaptığı açıklamada, 10 Haziran'da Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen Çirkin adlı kargo gemisinin transponder sistemini kapatarak kimlik kodu, nihai destinasyonu gibi bilgileri gizlediğini, bunun üzerine Fransız Courbet savaş gemisinin NATO görevi kapsamında kargo gemisini denetleme girişiminin Türk fırkateynlerinin radarlarını gemiye kilitlemesi ve Türk denizcilerinin kurşun geçirmez yelekler giyip silahların arkasına geçmesi suretiyle engellendiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümeti, Türk donanmasının kendilerini taciz ettiği iddialarını NATO'ya taşımıştı. NATO da olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Musa, bu Fransız anlatımını reddederek, senatörlere saldırgan tarafın Fransız savaş gemisi olduğunu söyledi.

Libya'da Trablus merkezli, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni destekleyen ve Serrac'la bir dizi askeri-ekonomik anlaşma imzalayan Ankara, Macron yönetimini Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Hükümeti'nin askeri kanadı General Halife Hafter'i desteklemekle suçluyor.

İddiaları reddedip 'Hafter'i desteklemediklerini, komutanın Nisan 2019'da başlattığı askeri operasyonların da Fransa'nın tutumuyla bağdaşmadığını' savunan Macron, Türk ve Fransız donanmaları arasındaki hadiseyi 'NATO'nun beyin ölümünün kanıtı' diye yorumlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Macron'a cevabında "Fransa bir darbeciyi destekliyor. Korsan bir insanı destekliyor. Hafter'i destekliyor. Bizim tüm ilişkilerimiz şeffaf, anlaşmalar çerçevesinde. Fransa dürüst davranıyor mu? Hayır" demişti.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver