Zanka

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerdeki son duruma ilişkin önemli bilgileri paylaştı. Vaka oranında İstanbul'un hala başı çektiğini söyleyen Bakan Koca, çarpıcı artış görünen ve sayıların en düşük olduğu 5 ili de açıkladı. Ayrıca genel tabloda yaş ortalamasının da altını çizdi. Yaş denince akla ilk gelen 65 yaş üstü vatandaşlar oluyor. Peki 65 yaş üstüne yeni kısıtlamalar gelecek mi? Bilim Kurulu üyeleri okulların açılışı için uyarıda bulunmuştu, okullar vaktinde açılacak mı? İşte o sorulara gelen yanıtlar...

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün bir kez daha video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kameraların karşısına geçti.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

* Bu mücadele iyimserlerin, küçük zorluklardan yılmayanların, başkalarının sağlığını kendi sağlığı gibi gözetip kollayan özverili insanların mücadelesidir. Emek verenleri, sağlık camiamız adına kutluyorum. Günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

* Yeni vaka sayılarımızda 1000'in altına inme başarısından sonra yakın dönemdeki artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Riske karşı alınabilecek tedbirler uyulması çoğu kere kolay olan tedbirlerdir.

* Yapmamız gereken tedbire uygun seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Virüs gerçeğini dikkate alarak hayatımıza elden geldiğince düzen vermemizi gerektiriyor.

* Hekimlerimizin, sağlık personelimizin özverisinden pek çok kez bahsettik. Onlar bu süreçte hayat kurtaran kahramanlar olarak görev aldılar. Şimdi ortaklara, yardımcılara ihtiyaçları var.

* Kurallara uyum gösteren herkes bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlardan biridir. Güvence altına alınacak hayatlardan birisi de kendi hayatımızdır. Bu salgının sağlığımızı tehdit ettiği ne kadar doğruysa kişisel hürriyetimizi bir ölçüde sınırlandırdığı da aynı şekilde doğrudur.

* Tedbirlere birlikte uyarsak hürriyet alanımızı genişletiriz. Salgını bir sağlık sorunu olmakla sınırlandırırız. Uymazsak vaka sayıların artması, virüse yakalanma endişesinin büyümesi ortak hayatımızı geriletecektir.

* Virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar var. Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur. Bunlara itibar edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına, hastalığı başkalarına bulaştırmasına neden olmaktadır.

* Bilim Kurulumuzca doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın.

* Maske ve mesafe konusunda yanlış kanılar bulunmaktadır. Bu kurallar kendimizi ve karşımızdakini riskten korumamıza yarar.

* Virüsü belirtisiz şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Virüsü haberimiz olmadan başkalarına bulaştırırız. Özellikle büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.

* Sosyal hayat içinde maske kullanmak, 'ben karşımdaki insana, bu hastalıkla mücadele eden topluma saygılıyım' demektir. Hastalığı geriletmek için sorumluluk alıyorum demektir. Maske mecburiyetinin getirildiği il sayımız 60'ın üzerindedir. Uygulama büyük destek bulmuştur düşünce olarak. Uyum ise aynı oranda değildir. Gerekli her durumda kullanılmamaktadır.

"MASKELER ERTESİ GÜN KULLANILMAMALI"

* Maske kullananların bir kısmının da kullanım koşullarında dikkatli olmadığı görülmektedir. Günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybetmektedirler, tekrar kullanılmamalıdırlar.

* Tedbirlerden biri tek başına yeterli sayılmaktadır. Maskemizi takarak kazandığımız üstünlüğü mesafeden ödün vererek kaybetmemeliyiz.

İLLERİN SON DURUMU

* Salgının dünyada 6 ayını bırakmasıyla ilgili bazı verileri aktarmak istiyorum. Vakaların yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edilmiştir. Son bir hafta içinde toplam vakalar içinde İstanbul’daki vakalar yüzde 51,16’dır.

* 2 hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır

* Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu 5 il ise şunlardır; Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın'dır.

* İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi de anmak istiyorum;

Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını %31.35 oranında azaltmıştır.

Balıkesir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde %21.72 oranında azaltmıştır.

Samsun günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.42 oranında azaltmıştır.

Kırşehir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.27 oranında azaltmıştır.

Düzce günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 19.91 oranında azaltmıştır.

Gümüşhane'de ise 2 hafta içinde hiç vaka görülmemiştir.

YAŞ ORTALAMALARI

* Salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır. Psikolojik hayatımız, hastalık gündemiyle sınırlanmıştır. Gündelik hayattaki değişme, izole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır.

* Bu bize yaş arttıkça daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor.

* 1 aylık süre içinde zatüre gelişen vakaların ortalama yaşlarını göstermiş oluyor. Baştan yaş ortalaması 36 iken giderek daha yaşlı gruba çıktığını görüyoruz.

* Bu grafik bize 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızda hastalığın şuan için daha az görüldüğünü görmüş oluyoruz.

* Virüsün erkeklerde ileri yaşlarda daha çok görüldüğünü görmüş oluyoruz.

* Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız.

* Düğün törenleri, hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları ancak tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yapmak yerine başka seçenekler geliştirilmelidir. Tatil için kalabalıktan uzak yerler seçilmelidir.

* Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yapmak yerine başka seçenekler geliştirilebilir. Tatil içinde kalabalık yerler yerine daha sakin yerler belirlenebilir.

“EN FAZLA VAKA 25-45 YAŞ ARASINDA”

* Dikkatimi çeken bir hususu belirtmek isterim. En fazla vaka 25-45 yaş arasında görünüyor. Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğunu gösteriyor.

* Salgının son haftalarda en fazla görüldüğü iller Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır. Salgının en az görüldüğü iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın. Son bir hafta içinde en fazla vaka 25-45 yaş arasında görülüyor.

* Hayatı eve sığdırdığımız, büyükleri evde korumaya aldırdığımız günlerin avantajlarını koruyamıyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya uymak zorundayız. Her kontrolsüz davranış bir büyüğümüzün kaybına yol açabilir. Anlık sevincimize, talebimize yönelik kontrolsüz bir hareketimiz üzüntü duymamıza kaynaklık edebilir.

* 29 Mayıs ile 29 Haziran arasında vefat eden vatandaşlarımızın 70,4 olduğunu görüyoruz. Entübe olanların 67,4, yoğun bakım 64,9. Hastanede yatan vatandaşlarımızın yaş ortalaması 47,5. Evde takip edilenlerin 37,4’tür.

* Bu bize yaş arttıkça daha dikkatli olmamız gerektiğini, özellikle yoğun bakımda takip edilen hastalarımızın yaş ortalamasının ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz.

Bakan Koca açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İşte o sorular ve gelen yanıtlar:

İLAÇ TEDAVİSİ

Ne kadar erken dönemde başlanır. Kendi yayınlarımızı, kendi vakalarımızın sonuçlarından elde ettiğimiz sonuç; Erken dönemde bu ilacın faydalı olduğu. Almanya ise bu ilacın zorunlu olarak her hastaya uygulanmamasını tercih ediyor. Yarın bilimsel olarak giden bakan arkadaşımızın da bir sunumu olacak. Bu sunumdan sonra kaygının ortadan kalkacağını düşünüyorum.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Okulların açılmasına zaman var. Bilim Kurulu'nda şu an bu gündeme gelmedi. Salgının seyri bunu belirler. Bu anlamda alınması gereken öneri anlamında paylaşmış oluruz. Okulların önümüzdeki dönemde dijital ortamda eğitimi yapmak noktasında bir hazırlık içinde olduğunu biliyoruz. Bu hastalık dönemi için değil genel anlamda olduğunu biliyoruz. O dönem geldiğinde Bilim Kurulu önerisini paylaşmış olur.

65 YAŞ ÜSTÜNE YENİ KISITLAMA GELECEK Mİ?

* Gündeme geldi ama bir kısıtlama yapılması şeklinde olmadı. Var olan kısıtlamanın bu dönemde yeterli olduğu. Büyüklerimizin mutlak dışarıda maskeli olması gerektiği, mesafeyi koruyamayacakları ortamlara girmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Büyüklerimizle yakın temas içinde olmamalı, bizlerin mutlak "ben bunu daha hafif geçiriyorum" diyerek rahat davranmamaları, büyüklerimizi korumak anlamında maskeyi zorunlu kullanmak gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

CİZRE’DE VAKA SAYISININ ARTTIĞI VE YETERSİZ KALINDIĞI İDDİASI

* Cizre özelinde ben şahsen çok yakın takip içinde olduğumu söyleyebilirim. Ama istismar edilmeye açık olduğunu düşünerek özellikle bu anlamda sorunun olup olmadığı noktasında yakın takipteyim.

* Cizre ve Şırnak özelinde vaka sayılarımızın arttığını, komşu ülke nedeniyle ortalamanın üzerinde biraz daha artış olduğunu, sağlık kuruluşlarımızın eksiklikleri tamamlamak üzere gayret içinde olduğumuzu, alınması gereken bütün tedbirleri aldığımızı, yakın takipte olduğumuzu söyleyebilirim.

* Özellikle de daha yakın sosyal kültürel, cenaze, nişan ve benzeri etkinliklerle bunun daha da arttığını görüyoruz. Sahada filyasyon ve temaslı çalışmasını yapıyoruz.

DEZENFEKTAN KULLANIMI

* Dezenfektanların bununla ilgili izne tabi. Gelişigüzel bu anlamda herkesin satış yaptığı bir durumu söz konusu değil. Biz sağlığa uygunluğu izin alındıktan sonra satışı yapılıyor.

* Bizim izin verdiğimiz dezenfektan dışında kullanımların asla söz konusu olmamalı. Dezenfektanları da ölçülü kullanmak gerekiyor. Sürekli kullanım veya herhangi bir cilt rahatsızlığı söz konusu ise vatandaşımızın tedbirli olmasında fayda var. Teşekkür ediyorum.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver