Zanka

Korona virüs salgını sürecinde yapılan sınavların ertelenmesi için öğrenciler ve velilerin yanı sıra, uzmanlar da çok direndi ancak sınavlar ertelenmedi. Önce MSÜ ardından da YKS sınavlarından korona virüs ve karantina haberleri gelmesi, tepkileri daha da artırdı. Türkiye’de son dönemdeki vaka artışı ve yoğun bakımdaki hastalarının artmasını sınavlara giren milyonlarca öğrenciye bağlayan Dr. Savaş, iktidarı çok sert sözlerle eleştirirken neden Cumhurbaşkanı adayı olduğunu da ifade etti. 65 yaş üstüne uygulanan saat kısıtlamasına da tepki gösteren ünlü doktor, söz konusu uygulamayı ‘saçma sapan’ olarak nitelendirdi ve “Gece 20.00’den sonra neden yasaklıyorsun? Ne yapacak bara, saza, pavyona mı gidecek? Arkadaşlarıyla bira içip yolda kavga mı çıkaracak? Veya sabahı neden yasaklıyorsun? Sabah serinliğinde çıkarsa acaba üşütürler diye mi? Bakın bunun arkasında ne bilim var, ne ilim var, ne mantık var, ne bilgi var” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan Burcu Uğur'un hazırlayıp sunduğu Gündem Özel programının konuğu Dr. Serdar Savaş oldu.

Korona virüs sürecindeki son durumu değerlendiren Dr. Savaş, ilerleyen günlerde nasıl bir tablo olacağını şöyle anlattı:

“Her geçen gün o kadar büyük hatalar yapılıyor ki. MSÜ’nün yapılması, LGS’nin yapılması ve YKS’nin yapılması, çok çok büyük hataydı. Bu hastalık niye bu kadar yaygınlaştı? Neden bizim yoğun bakımdaki hastalarımız arttı? Bunu Sayın Sağlık Bakanı vatandaşımız maske takmıyor, mesafeye uymuyor falan diye aktardı. Bunların hepsi palavradır. Bunların gerçekle bir alakası yok. Siz 2 buçuk milyon çocuğu YKS’de, 1 buçuk milyon çocuğu LGS’de, 500 bin çocuğu MSÜ’de kapalı alanlara sokarsanız, onların arasında 50-60 cm mesafe bırakırsanız, havalandırmanın olmadığı yerde ve uzun sürede…

Hastalığın bulaşması için dört şart var. Bir; kapalı alanda olacak. İki; çok insan olacak. Üç; mesafe çok yakın olacak. Dört; havalandırma olmayacak. Bu şartların hepsi, bu üç sınavda sağlanmıştır. O nedenle orada virüs herkese geçti ve onlarda götürdüler evlerindeki insanlara bulaştırdılar. Bunun ne maske takmakla alakası var, ne araya mesafe koymakla.

Hastalığı hükümet yaymıştır. Bu şekilde de yayılmaya devam etmektedir ve bu hastalık kısa sürede katiyen kontrol altına alınamayacaktır.

Eğer benim 27 Mart haftasındaki önerilerim yerine getirilseydi, bugün biz Covid’siz bir Türkiye’de yaşıyor olacaktık.”

Kararların Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı tarafından alınmadığını öne süren Dr. Serdar Savaş, üstü kapalı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret etti.

KORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Dr. Savaş, vatandaşlara korona virüsten korunmaları için şu önerilerde bulundu:

* Bir; kalabalık yerlere girme. İki; insanlarla bir aradaysan 2 metre mesafede dur. Üç; sürekli maske tak. Dört; ellerini 2 saatte bir yıka. Vatandaş bunu yapmalı.

* Vatandaş bunu yapıyor ama siz vatandaşın çocuğunu imtihana gönderip, oradan virüsü eve getirirseniz vatandaş ne yapsın.

* Şu anda 65 yaş üstü insanlar, sabah 10’la akşam 20.00 arasında sokağa çıkabiliyorlar. Yani yazın en sıcak, güneşin en kuvvetli olduğu saatlerde insanlara diyorlar ki gidin beyinlerinizi güneşin altında haşlatıp da gelin diyorlar.

* Gece 20.00’den sonra neden yasaklıyorsun? Ne yapacak bara, saza, pavyona mı gidecek? Arkadaşlarıyla bira içip yolda kavga mı çıkaracak? Veya sabahı neden yasaklıyorsun? Sabah serinliğinde çıkarsa acaba üşütürler diye mi? Bakın bunun arkasında ne bilim var, ne ilim var, ne mantık var, ne bilgi var. Bu saçma sapan bir uygulama.

* Bana çıksın bir Bilim Kurulu üyesi, bir bakan, bir Cumhurbaşkanı desin ki ‘Serdar Bey yanılıyorsunuz, biz yaşlılarımızı sabah 10’da çıkartıyoruz çünkü…’ Bunun çünküsü yok.

* İşte bunun gibi kararları alın, her taraf abuk sabuk kararlarla dolu. Baştan aşağı yanlış.

* Bana bir tane doğru bir şey var mı deseniz, hastanede canları pahasına doktorların, hemşirelerin dışında bu sistem içerisinde doğru bir şey yok.

NEDEN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AKP iktidarına sert eleştirilerde bulunan Dr. Serdar Savaş, neden Cumhurbaşkanı adayı olduğuna yönelik ise şu ifadeleri kullandı:

“Eğer bu sınavları erteleselerdi ben bu işe karışmayabilirdim. Ama baktım ki etrafta bir Allah’ın kulu da çıkıp bu çocuklarla ilgili bir mücadele vermiyor. İş başa düştü ben de aldığım işi iyi yaparım.”

DR. SERDAR SAVAŞ'IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver