Zanka

Sosyal medya son dönemlerin en hızlı yayılan bir akımıyla karşı karşıya. Küresel çapta milyonlarca kişinin yeni gözdesi FaceApp uygulaması ile, yaşlandırma çılgınlığı büyüyor. Peki bu eğlenceli uygulama göründüğü kadar masum mu? ‘Ne olabilir’ diyorsanız, bu haberi dikkatli okumanızda fayda var…

‘FaceApp’ uygulaması hayatımıza bir anda girdi, tüm dünyayı bir anda etkisi altına aldı… Herkes kendisini bu uygulama üzerinden yaşlandırıyor ve ortaya çıkan fotoğrafı sosyal medyada paylaşıyor. Applyzer verilerine göre, kısa bir süreliğine de olsa ücretsiz olarak telefonlarda kullanılabilen FaceApp, günde 700 bin indirme sayısına ulaşmış durumda. Uzmanlar ise bu eğlencenin arka planında çok büyük bir tehlikenin olduğunu işaret ediyor.

Uluslararası kamuoyunda birçok teknoloji uzmanı FaceApp’in gizlilik ve mahremiyet konularında kullanıcılar açısından riskli bir konu olduğunu duyurdu.

Son dönemde pek çok şirketin ciddi yatırımlar yaptığı yapay zeka teknolojisinin en çok ihtiyaç duyduğu veri ses ve yüz tanıma odaklı olanlar. Daha çok verinin daha çok reklam ve haliyle daha büyük kazanç anlamına geldiği günümüzde FaceApp gibi uygulamalar işin özünde kullanıcıların veriyi kendi elleri ile veri madencilerine vermesi anlamına geliyor.

Dijital dünya hakkındaki çalışmaları ile bilinen Stilgherrian’a göre, FaceApp’in bir gizlilik politikası var. Ancak şirketin sunduğu bilgiler kullanıcı verilerinin ne şekilde kullanıldığı konusunda net bir açıklama sunamıyor.

Teknoloji kullanımında güvenlik ve mahremiyet alanında uzmanlaşan David Vaile, ABC’ye konuşarak tehlikeyi gözler önüne serdi. Vaile, “Bu uygulama normalde istenenden çok daha fazla şey istiyor. Bu uygulamada kullanılan fotoğrafların herkes ile paylaşılmasına imkan tanınıyor ve bu uygulama bu verileri sonsuza dek saklama hakkına sahip oluyor. Fotoğrafı yüklediğinizde sizin verinizin nereye gönderildiğine dair detaylı bir bilgi yok. Uygulamayı indirmeden önce yazan anlaşma metninde fotoğrafların, şirket tarafından hemen herkesle paylaşılabileceğine onay vermiş oluyorsunuz” dedi.

iPHONE KULLANICILARI DİKKAT

Öte yandan uygulamanın telefon albümündeki fotoğraf albümlerine de erişim izni alması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bazı uzmanlar, FaceApp’in kullanıcının bilgisi olmadan fotoğraf albümlerindeki herhangi bir fotoğrafı kullanabileceğini söylüyor. Her ne kadar bu iddia henüz doğrulanmasa da Apple tarafından yakın zamanda getirilen bir güncelleme tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı. Apple’ın daha önce Ayarlar bölümünde izin vermemeniz durumunda kullanılan uygulama fotoğraflara erişemezdi. Fakat yapılan güncelleme ile Apple uygulamaların çalışması için verilerin kullanıcının izni haricinde işlenmesine imkan tanınıyor.

BULUT DEPOLAMADA FOTOĞRAF PANİĞİ

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise FaceApp’in kullanıcının telefonundaki fotoğrafları bulut depolama sistemine yüklediğini yazdı… Öyle ki fotoğraflar internet bağlantısı yokken kullanılmazken, internet bağlantısı geldiği zaman bulut depolama sistemine yükleniyor.

Gerçekten de bazı kullanıcıların fotoğraflarının yavaş yavaş buluta yüklendiği gözlemlenirken, günümüzde birçok insanın şifrelerini, özel yazışmalarını ve özel fotoğraflarını sakladığı akıllı telefonlardaki bu gibi verilerin 3. parti uygulamalar tarafından alınıp kullanılması kafaları karıştırdı.

RUSYA’DA ÖZEL BİR YASA VAR

Öte yandan uygulamanın Rusya kökenli olması da tartışmayı farklı bir boyuta taşıyor… Rus basınında yer alan haberlerde Wireless Lab’in kurucusu olan Yaroslav Goncharov’un eskiden Rus Google’ı Yandex’te çalıştığı belirtildi ve Wireless Lab’in Rusya yasalarına göre çalıştığı aktarıldı.

Bu durum, hem yerel medyada hem de uluslararası medyada Rus gizli istihbarat birimlerinin verileri toplama ve saklama imkanını ortaya çıkarıyor. Rusya’da kullanıcı verilerinin yerel serverlarda tutulmasına yönelik bir yasa var ve bu yasa Twitter ile Facebook gibi şirketlerin ülkede çalışmalarını sekteye uğratmıştı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1