Zanka

Küçükken Jetgiller çizgi filminde gördüğümüz uçan arabalar gerçek oluyor. Yıllardır birçok firma bu konuda çalışma yürütüyordu ancak tarih verilmemişti. Şimdi ise Çinli Xpeng'in iştiraki olan HT Aero, 2024’ü işaret etti. Uçan arabalara adım adım yaklaşırken, önemli bir sorun ortada duruyor; hava trafiğinin düzenlenmesi…

Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng'in bir iştiraki olan HT Aero, hem yolda sürülebilen hem de uçan bir arabanın tanıtımını yaptı. Şirket, Xpilot 4.0 adlı uçan otomobilini 2024'te piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı.

Lüks bir spor araba görünümünde tasarlanan aracın, hafif bir tasarıma ve katlanabilen bir rotora sahip olacağı belirtildi. Böylece rotorlar genişletildiğinde araç havalanabilecek. Ancak nihai tasarımın değişebileceği de not olarak düşüldü.

Şirket, ayrıca aracın paraşüt de dahil olmak üzere bir dizi güvenlik özelliğine sahip olacağını söyledi.

HAVA TRAFİĞİ VE GÜVENLİK SORU İŞARETİ

Uçan araçların yaygın olarak kullanılması için kural ve düzenlemelere ilişkin sorunların yanında, hava trafiğinin düzenlenmesi ve güvenlik sorunları gibi bilinmezler mevcut.

Ülkelerin bu araçlara yönelik düzenlemeler için ne zaman resmi adımlar atacakları henüz bilinmiyor. Araçlar şimdilik kısa mesafe kullanımına uygun planlandığından uluslararası bir düzenlemeye de ihtiyaç olduğu düşünülmüyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver