Zanka

Fenerbahçe dün deplasmanda karşılaştığı Alanyaspor karşısında 3-1 yenilmişti. Maçın ardından ise ikinci golde kural hatası olduğu tartışmaları gündeme geldi. Kural hatasının olup olmadığı yönündeki tartışmalar sürerken, Fenerbahçe konuyla ilgili harekete geçti…

TRT Spor'da yer alan son dakika haberine göre; Fenerbahçe'nin, 3-1 yenildiği Alanyaspor maçında kural hatası olduğu sebebiyle TFF'ye itiraz başvurusunda bulunacağı bildirildi.

Fenerbahçe'nin Avrupa'nın farklı liglerinde oynanan maçları baz alarak bir dosya oluşturacağı ve bu dosya ile itiraz edileceği ifade ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Maçın 46. dakikasında kaleci Altay’ın aut atışı sırasında Jailson’un uzaklaştırmak istediği top Bakasetas’a çarparak ceza sahası içindeki Cisse’nin önünde kaldı. Bu oyuncu da golü atıp, Alanya’yı 2-1 öne geçirdi.

Altay aut atışı kullandığı sırada Cisse henüz ceza alanı içinde olduğu için ‘kural hatası var’ iddiasında bulunanlar oldu.

KURAL DEĞİŞİKLİĞİ VE İSTİSNA

Değişen yeni kurala göre kaleciler veya savunma oyuncuları aut atışı yaparken, ceza alanı içinde takım arkadaşlarına pas verebilir. Bu esnada top oyuna girinceye kadar rakip oyuncular ceza alanı dışında olmak zorundadır.

Ancak bu durumun bir istisnası var: Aut atışını yapan takımın oyuncuları topu bir an önce oyuna sokarak avantaj kullanmak isterlerse, rakip futbolcular ceza alanında olsa dahi hakem buna müsaade eder.

Spor yorumcularına göre Fenerbahçe maçında da bu oldu. Altay topu oyuna çabuk soktu. Bu sırada ceza alanını terk etmek üzere olan Cisse, Bakasetas’a çarpan topun boşta kaldığını gördü ve koşup golünü attı…

Öte yandan Bakasetas ceza alanı dışından gelip topu çaldı. Yorumculara göre böyle bir durumda kural geriye işlemez. Kural, avantajını kullanan takımın lehine dönmez, yani kurtarmaz. Bu açıdan gol, kurala uygun olarak geçerli sayılmıştır.

KURAL NE DİYOR?

Kale vuruşu esnasında rakip oyuncular vuruş yapılıncaya kadar ceza alanı dışında olmalıdır. Eğer rakip oyuncu ceza alanı içinde kalır veya ceza alanına girerek vuruştan önce top için mücadele eder veya topa dokunursa vuruş tekrarlanır.

Ancak bir takım hızlı bir kale vuruşu kullanmak isterse ve vakit bulamadığı için ceza alanını terk etmemiş rakip oyuncu topu keserse hakem oyunu devam ettirir.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2