Zanka

Çin’de geliştirilen corona virüs aşısının Faz 3 çalışmaları Türkiye’de de devam ediyor. İlk kez Hacettepe’de denen aşı, İstanbul’da da uygulanmaya başladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde toplam 400 kişiye aşının ilk dozu verildi...

Dünyayı saran corona virüs salgınının sıfır noktası olan Çin’de üretilen bir aşının, klinik test çalışmaları sürüyor. Faz 3 çalışmalarına Türkiye de katılıyor.

Türkiye’de aşı çalışmalarının yürütüldüğü 24 merkezden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, gönüllülere ilk aşılama başladı. 

Hürriyet gazetesinden İdris Emen’e konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, aşı çalışmaları için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti ve şunları söyledi:

* Aşı çalışmalarında gönüllü olmak isteyenlerden 400 kişilik bir liste oluşturdu. Bu listede yer alanların bir kısmı sağlık çalışanı. Gönüllülerin daha önce korona virüs geçirmemiş olması gerekiyor. Bu yüzden gönüllülere PCR ve antikor testi yapılacak. Eğer her iki test de negatif çıkarsa gönüllülere aşı verilecek. 400 gönüllüye aşının ilk dozunu vereceğiz. İki hafta sonra ikinci dozu vereceğiz. Daha sonra gönüllülerimizi takip edilerek bütün yan etkileri aşı merkezine bildirecek.

PLASEBO ETKİSİ DE ARAŞTIRILIYOR

* Bazı gönüllülere plasebo, bazılarına ise Çin’in geliştirdiği aşı verilecek. Gönüllüler kendilerine hangisinin verildiğini bilmeyecek. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) veya bağımsız sağlık kuruluşları müfettiş gibi aşı çalışmalarını denetleme hakkına sahip. Gönüllülerin aşı çalışmasını sonuna kadar götürme gibi bir zorunlulukları yok, ama çalışmada kalmalarını isteriz.

“DÜNYANIN KURTULUŞU AŞILARIN BAŞARILI OLMASINA BAĞLI”

* 30 milyondan fazla insan koronavirüse yakalandı. Bu derece büyük bir salgının kontrol altına alınması için en az toplumun yüzde 50’sinin bağışıklık kazanması lazım. Bu da 8-10 yıl demek. İnsanlığın bu kadar uzun bir süreye tahammülü yok. Dolayısıyla dünyanın kurtuluşu aşıların başarılı olmasına bağlı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olarak insanlık için umut olan aşı çalışmalarında yer aldığımız için mutluyuz.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver