Zanka

ABD’nin başkan adayları Trump ve Biden ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Sert tartışmaların yaşandığı programda, hakaretler havada uçuştu…

3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçilerin adayı ABD Başkanı Donald Trump ile Barack Obama döneminin Başkan Yardımcısı ve Demokratların adayı Joe Biden, Fox News sunucusu Chris Wallace'ın moderatörlüğünde ilk canlı yayın tartışmasını yaptı.

Bölümlere ayrılan ve Yüksek Mahkemeye yargıç atanması konu başlığı ile başlayan tartışmada, Trump aday gösterdiği Amy Barrett'ın görevinin onaylanması için önlerinde yeterince zaman olduğunu savundu.

Trump, ülkedeki seçimler sonucunda hem Beyaz Saray'ı hem de Senatoyu kazandıklarını belirterek, "Biz seçimleri kazandık ve dolayısıyla Barrett'ı seçme hakkımız var. Çok az insan bunun tersini söyler. Bu arada Demokratlar şu anda bizim yerimizde olsa, seçim yapmamayı düşünmezlerdi bile." dedi.

Biden ise ülkedeki seçim sürecinin hali hazırda başladığını ve 10 binlerce insanın ülkedeki erken oylama sistemi ile oylarını kullandığını vurgulayarak, "Şu anda olması gereken beklemek. Bekleyip, bu seçimin sonucunu görmemiz lazım. Çünkü Amerikan halkının kendi görüşünü belirtme yolu, kimi, başkan ve başkan yardımcısı olarak seçtikleridir." diye konuştu.

ABD Başkanı Trump ise Biden'ın Yüksek Mahkeme yargıcı seçimi için şubata kadar beklenmesi fikrine karşı çıkarak, "ABD Başkanı 4 yıllığına seçilir, 3 yıllığına değil. Şu anda Senato bizde, seçilmiş bir başkanımız var." dedi.

Biden, Trump yönetiminin, "Obamacare" olarak da bilinen sağlık yasasından kurtulmak istediğini belirterek, "Trump başkanlık için yarışırken bu yasadan kurtulmaya çalışıyordu. Şimdi de Yüksek Mahkemede bu yasayı bitirmek istiyor. Bunun sonucunda 20 milyon insanın sağlık sigortası kesilecek." diye konuştu. Trump ise Biden'ın, Vermont Senatörü Bernie Sanders ile bir "manifesto" yayımladığını belirterek, "Bu manifestoda sosyalist bir sağlık sistemi vardı." ifadesini kullandı. Biden'ın Demokrat Partinin başkan adayının belirlendiği ön seçimlerde Sanders'ı yendiğini söylemesi üzerine ise Trump, "Sanders yarıştan çekilmeseydi, tüm ön seçimleri kaybedecektin." dedi.

Bunun üzerine Biden, "Trump'ın söylediği her şey yalan. Ben yalanları ortaya dökmek için burada değilim, herkes Trump'ın yalancı olduğunu biliyor." ifadelerini kullandı.

Biden'ın ortada bir manifesto olmadığını iddia etmesi üzerine Trump, Biden'a dönerek, "Sen sola karşı kaybettin. Sanders ile bir plan üzerine anlaştın." dedi.

IRKÇILIK

Tartışma programında Wallace, Trump’a ırkçı beyazları ve militan gruplar hakkında bir çağrıda bulunup bulunmayacağını sorunca, ABD Başkanı hiç beklenmedik bir yanıt verdi.

Son dönemde hem polisin hem de silahlı grupların ırkçı saldırıları olduğunu hatırlatan moderatörün sorusuna Trump, “Solcular şiddetin sorumlusu. Ben elimden ne geliyorsa yaparım” dedi. Wallace’ın “O zaman yapın efendim” yanıtına Biden da, “O zaman yap ve söyle” ifadesini kullandı.

Trump bu tepki karşısında, “Onlara ne dememi istersiniz? Bana isim verin” derken Biden da beyazların üyesi olduğu silahlı bir aşırı sağcı örgüt olan Proud Boys’un adını söyledi.

Trump, “Proud Boys, geri çekilin ve hazırda bekleyin. Fakat size bir şey söyleyeyim bence ANTIFA (faşizm karşıtları için kullanılan isim) konusunda bir şey yapmak gerek” dedi.

TRUMP BEL ALTI VURMAYA ÇALIŞTI

Biden, 2015 yılında kanserden ölen oğlu Beau hakkında konuşurken, Trump araya girerek Biden’ın diğer oğlu Hunter’ın kokain kullandığı haberlerini gündeme getirdi.

Joe Biden da Trump’ın saldırısına karşı, “Benim oğlumun da birçok ABD’li gibi bağımlılığı var. Ve bu bağımlılığı ile mücadele ettiği için onunla gurur duyuyorum” dedi. Biden oğlunun ABD için savaştığını söyleyince Trump da buna şaşırdığını söyledi. Trump, “Ben Beau’yu bilmiyorum ben Hunter’ı biliyorum” diyerek tartışmayı kestirip attı.

“PUTİN’İN KÖPEĞİ”

Münazara sırasında Biden, Trump’a “palyaço”, “ırkçı” ve “Putin’in köpeği” gibi ifadeler kullanırken, “Sen en kötü ABD başkanısın” dedi.

Trump da Biden’a, “Joe, seninle ilgili en ufak bir zekilik yok. Akıllı kelimesini kullanmaman gerek” dedi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2