Zanka

Nisan ayında Dünya yörüngesinden çıkan 3 astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevlerinin sona ermesiyle 6 ay sonra Dünya'ya döndü. Pandemi ile mücadele sürecinin neredeyse tamamını Dünya'nın dışında geçiren astronotlar, şimdi ikinci dalga ve tedbirlere alışmaya çalışacak…

Uluslararası Uzay İstasyonu’da 6 aydır görevde bulunan NASA astronotu Chris Cassidy ve Rus kozmonotları Ivan Vagner ve Anatoly Ivanishin, Rus Soyuz kapsülüyle Dünya’ya dönüş yaptı.

NASA’nın aktardığı bilgiye göre kapsül, Kazakistan Çölü’nün içlerinde belirlenmiş bir noktaya indi.

Nisan ayında Covid-19 salgını pandemi ilan edildikten bir ay sonra dünya yörüngesinden çıkan üçlü, ikinci dalganın yaşandığı şu günlerde kendilerini daha önce uzak kaldıkları yeni normalin içinde buldu.

DAHA KATI KARANTİNAYA ALINMIŞLARDI

NASA astronotu Chris Cassidy ve Rus kozmonotları Ivan Vagner ve Anatoly Ivanishin, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevlerini gerçekleştirmek üzere Nisan ayının başında Soyuz’a atladı ve yola çıktı.

Salgının bir pandemi olduğu ilan edildikten yaklaşık bir ay sonra gerçekleştirilen yolculuk öncesinde mürettebat, yola çıkmadan önce her zamankinden daha katı bir karantina altına alındı.

Cassidy, fırlatmadan öncesi Rusya’daki Star City’ye vardıktan itibaren büyük ölçüde izole kaldığını ifade etmiş ve 19 Mart’ta yaptığı basın toplantısında “Normal bir rutin karantinada olmuş olsaydım, bazen restorana giderdim, belki Star City’nin -elbette nereye gittiğim konusunda akıllı davranarak- yakın parametrelerinden çıkardım. Ama bu kez değil” demişti.

RUTİN KARANTİNA NEDİR?

Astronotlar pandemi durumu yokken de Dünya dışındaki görevlerine gitmeden önce 14 günlük bir rutin karantina sürecinden geçiyorlar. Bu sayede astronotların yörüngede bir hastalığa yakalanmalarının da önüne geçiyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver