Zanka

Dünya genelinde 53 milyondan fazla kişiye bulaşan ve 1 milyon 300 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korona virüs salgını, hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Korona virüse karşı geliştirilen aşılardan müjdeli haberler gelmesi ise herkesi umutlandırdı. Ancak umutlanmak için biraz erken olabilir. Zira geliştirilen tüm aşıların kaderi, virüsün yeni bir mutasyon geçirip geçirmemesine bağlı…

Korona virüse karşı aşı geliştirme ve deneme çalışmaları devam ederken, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’ten hem umut veren hem de korkutan açıklamalar geldi.

Alman firması Biontech ile Pfizer'ın ortak geliştirdiği "BNT162ö" adlı aşının yanı sıra, Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin aşılarının denek çalışmalarının yapıldığı İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki ilk sonuçların umut verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tufan Tükek, “Aşı çalışmalarımız sona erdi. İlk sonuçlar açıklandığı üzere oldukça olumlu. Çalışmalarımız bu çizgi ve tempoda giderse ve etkin olma konusunda bir sorunla karşılaşılmazsa bahar aylarına girdiğimizde Kovid-19'un azalacağını göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Prof Dr. Tükek, korona virüs aşısında çalışmalar bu tempoda gider ve etkinlik sorunuyla karşılaşılmazsa bahar aylarında korona virüsün azaldığının görülebileceğini söyledi.

“MUTASYON EN KORKTUĞUMUZ OLASILIK”

Ancak Tükek, dünyayı tehdit eden en büyük risk faktörünün ise şu aşamada mutasyon olduğunu aktardı. Tükek’e göre; korona virüs eğer mutasyona uğrarsa, aşı çalışmaları için her yıl yeni bir takvim işleyebilir ve tedbirler her salgın başlangıcında yeniden başlayabilir.

Amerikan, Alman ve Çin aşılarının Ocak, Şubat döneminde Türkiye'ye de gelmiş olacağını dile getiren Prof. Dr. Tükek, korkutan o senaryoyu şöyle anlattı:

“Yüzde 90 etkinlikli bir aşı toplumsal bağışıklanma anlamına gelir. Buradaki en büyük risk faktörü virüsün mutasyona uğraması. Korona virüsün yapısında oluşacak bir mutasyon en korktuğumuz olasılık.

Şayet Kovid-19 mutasyona uğramazsa bir kez aşı olanlar, ömür boyu virüsten korunmuş olacak. Şayet virüs influenza gibi her yıl farklılık gösterir yani mutasyona uğrarsa, yeni çalışma ve aşı takvimi gerekecektir”

“NİSAN AYINDAN ÇOK KÖTÜ DURUMDAYIZ”

Prof Dr. Tükek, Türkiye’deki mevcut durumu ise şöyle değerlendirdi:

“Türkiye'deki günlük yeni hasta sayısının yüzde 35'den fazlası İstanbul'da. Maalesef Kovid-19 hasta ve vaka sayılarında çok ciddi artış söz konusu. Nisan ayından çok daha kötü durumdayız. Sokağa çıkma yasağına karşıyım ancak kafe ve toplu alanlardaki yoğunluğun mutlaka azaltılması gerekiyor. Açıkçası şu aşamadan sonra kısıtlama yapılmadıktan sonra hasta sayısını geriye döndürme şansımız yok.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
114