Zanka

Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkesin ardından, Rusya ve Türkiye bölgede kontrolü sağlayıcı ortak güç oluyor. Peki Rusya’nın Karabağ’daki asıl amacı ve Paşinyan’a verdiği mesaj ne? Karabağ’da asıl kazanan Rusya mı oldu? Emekli Amiral Türker Ertürk, ortaya çıkan tablonun perde arkasını anlattı…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu ‘SorguluYorum’ programının bu haftaki konuğu, Emekli Amiral Türker Ertürk oldu.

Programda Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya’nın devreye girmesiyle imzalanan ateşkes, Azerbaycan tezkeresi ve Karabağ’daki durum masaya yatırıldı.

Azerbaycan Tezkeresi’nin, işgalden kurtarılan topraklarda bir anlamda Rusya ile Türkiye tarafından, ateşkesi kontrol edecek ve bölgeyi denetleyecek ortak bir barış gücü düşünülmesine yönelik olduğunu söyleyen Türker Ertürk, tezkerenin ağırdan alınmasının nedenini “Tezkerenin içini doldururken Rusya’yla diplomatik temaslar devam ediyor” diye açıkladı.

Türk askerlerinin Azerbaycan’a gitmesinin önünde bir engel olmadığına dikkat çeken Ertürk, buradaki özel durumu ise şöyle anlattı:

“Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu toprakların bir bölümü işgalden kurtarıldı ama orada Ermeniler, Türkler yaşıyor. Bazıları Ermenistan’a kaçtı. Bölgede istikrar yok. Ateşkes anlaşması yeni yapıldı, bunun denetimine ihtiyaç var. Türkiye başından beri Azerbaycan’ı destekliyor ve Rusya da bunu görmezlikten gelmek istemiyor. Rusya ne yapmaya çalışıyor? Türkiye’yle Suriye’de, Libya’da karşı karşıya gelse de, Türkiye’yi kaybetmemek için, Türkiye’yi batı ittifakından koparabilmek için daha dengeli davranıyor.”

KARABAĞ’DA KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ?

Ferit Atay’ın ‘Karabağ’da bir kazanan ya da kaybeden var mı?’ sorusu üzerine, bu soruya keskin bir yanıt verilemeyeceğini belirten Türker Ertürk, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın yanlış hesaplarla Azerbaycan’da sivillere saldırmasının çok yanlış olduğunun da altını çizdi ve Azerbaycan’ın bu durumu fırsata çevirdiğini söyledi.

Azerbaycan’ın fırsata çevirmesinin perde arkasında ise Rusya’nın sessiz kalmasının olduğuna dikkat çeken Ertürk, bu durumun Rusya’nın Paşinyan’a ders vermek istemesinden kaynaklandığını anlattı.

Peki Rusya, Paşinyan’a neden karşıydı?

Rusya’nın Azerbaycan topraklarına barış getirme yoluyla olsa da girmesi ne anlama geliyor? Muhalifler bu durumu nasıl yorumluyor?

Karabağ sorunu gerçekten çözüldü mü? Gerçekte kazanan aslında kim oldu?

Rusya, Ermenistan’a nasıl bir mesaj verdi?

Hepsi ve daha fazlası Emekli Amiral Türker Ertürk’ün anlatımıyla Zanka TV’de yanıt buldu…

TÜRKER ERTÜRK’ÜN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver