Zanka

31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. AKP ve MHP’nin itirazları sonrası YSK’nın kararıyla yenilenen seçimlerden, İmamoğlu yeniden ve bu kez tarihi bir oy farkıyla zafer elde etti.

Türkiye'nin gündeminin ilk sırasında aylardır konuşulan, tekrarlanan İstanbul yerel seçimleri bugün, tek pusula ve tek zarf şeklinde gerçekleşti.

Katılım oranının yüzde 84 olduğu 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini; kesin olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu, en yakın rakibi AKP adayı Binali Yıldırım'a yüzde 9 fark atarak yüzde 54,03 gibi bir oranla kazandı. Açılan sandık verilerine göre, iki aday arasındaki oy farkı 777 bin 581 oldu. Diğer adaylar ise oyların yüzde 0,88’ini yani seçmenlerin 76 bin 569’unun oyunu aldı.

31 Mart’tan sonra tartışmalı bir şekilde yenilenen İstanbul seçimlerinde, 6 Mayıs’ta mazbatası elinden alınan Ekrem İmamoğlu tarihi bir sonuç elde etti. İmamoğlu aldığı oylarla 35 yıldır kırılamayan Bedrettin Dalan’ın rekorunu kırdı. CHP adayı ayrıca Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’de aldığı yüzde 25,2’lik oy oranını da ikiye katlamış oldu.

Ekrem İmamoğlu'nun tarihi bir farkla yenilenen İstanbul seçimlerini kazanmasının ardından vatandaşlar başta İstanbul'un ilçeleri olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde sokaklara çıktı.

Birçok araçlı konvoyun caddeleri kapladığı Beylikdüzü’nde ise vatandaşların Yaşam Vadisi’ne doğru ilerlediği görüldü. Ayrıca Kadıköy, Bağdat Caddesi, Beşiktaş ve Taksim gibi büyük merkezlerde on binlerce vatandaş ellerinde bayraklarla sokaklara çıktı.

11 İLÇEDE SÜRPRİZ SONUÇ

Ekrem İmamoğlu, 31 Mart seçimlerine göre büyük yükseliş yaşadı ve birçok ilde oyunu ciddi şekilde artırdı.

31 Mart’ta yapılan seçimlerde İstanbul’un 39 ilçesinin 16’sında Ekrem İmamoğlu, 23’ünde ise Binali Yıldırım sandıktan birinci çıkmıştı. Bu seçimde ise İstanbul’daki tablo da değişti. 23 Haziran’da İstanbul’un 39 ilçesinden 27’sinde Ekrem İmamoğlu, 12’sinde ise Binali Yıldırım galip geldi.

Her seçim iktidarı destekleyen Şile, Fatih, Bayrampaşa, Çekmeköy, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler, Sancaktepe, Tuzla, Üsküdar ve Eyüp Sultan’da sandıktan Ekrem İmamoğlu’nun ismi çıktı.

İmamoğlu’nun oy oranını en fazla artırdığı ilçeler en yüksek oranla Adalar başta olmak üzere, Avcılar, Bakırköy, Çatalca, Silivri, Şile ve Şişli oldu. Yıldırım’ın en fazla oy kaybettiği ilçeler ise en yüksek oranla Çatalca ve Şile başta olmak üzere Adalar, Büyükçekmece Silivri olarak gerçekleşti.

YSK BAŞKANI SADİ GÜVEN’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri sonrasında kameraların karşısına çıkarak bir açıklamada bulundu. Güven açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“23 Haziran 2019 pazar günü yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlanmıştır. Cezaevleri ve seyyar sandıklar dahil 31 bin 342 sandıkta oy kullanma hakkına sahip 10 Milyon 560 Bin 963 seçmen oylarını kullanmıştır. Bugün yapılan seçim sükunet içinde gerçekleşmiştir. Çoğunluğu siyasi parti temsilcilerinden oluşan sandık kurullarınca, sayım ve döküm işlemleri sonucu tutulan sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanakları, İlçe Seçim Kurulu kurullarımıza teslim edilerek ilçe birleştirme tutanakları tanzim edilmektedir. İlçe Seçim kurullarımız, bu tutanakları tarayarak sisteme eklemektedirler sisteme girilen sonuçlar de resmi formatı sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları, Yüksek Seçim Kurulu’na geldiği andan eş zamanlı olarak seçime katılan siyasi partilerle paylaşılmaktadır. Bununla da yetinmeyip seçim sonuçlarının ilanı ile birlikte 2014 yılından bugüne kadar internet sitemizde ıslak imzalı olarak tüm vatandaşlarımızın erişimine sunulmaktadır, bu dünyada ilk yapılan bir işlemdir.

Yüksek Seçim Kurulu ekseriyeti siyasi partinin üyelerden oluşan sandık kurulları ile İlçe Seçim kurullarına gelen sonuçları alt alta koyup toplamak suretiyle, seçim sonuçlarını ilan etmektedir. Bu seçim sonuçlarında en kısa zamanda açıklayacağız, yayın yasağı kalkmadan seçim sonuçları ile ilgili açıklama yapan televizyon kanallarının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'nca gereğince işlem ifası hususunda ihbarda bulunmasına karar verilmiştir.”

19 bin 910 sandığın tarandığı bilgisini veren Güven, “Şu an itibariyle henüz rakamlar netleşmediği için resmi rakamları sizlerle paylaşamıyorum. İleriki saatlerde veya yarın rakamları sizlerle paylaşacağız. Önceki seçimlerde de bunu belirttim, Yüksek Seçim Kurulu itiraz süresi bittiğinde mazbatayı hak edene teslim edecektir” şeklinde konuştu.

EKREM İMAMOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yenilenen seçimlerle 16 milyon İstanbullunun adalete olan güveninin tazelendiğini belirterek, "Artık İstanbul'da israf, şatafat, kibir, ötekileştirme, ön yargı dönemi bitmiş, kardeşlik, sevgi dönemi başlamıştır" dedi.

İmamoğlu konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenerek, "Sizi en kısa zamanda ziyaret etmek istiyorum. Vatandaş hizmet, üretim ve çözüm beklemektedir" diye konuştu.

İLK KEZ BALKON KONUŞMASI OLMADI!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin tek başına ilk kez iktidar olduğu 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra geçen 17 yılda ilk kez bir seçim sonrası kameraların karşısına çıkmadı.

Önceki seçimlerde özellikle balkon konuşmalarıyla gündeme gelen Erdoğan, seçime ilişkin açıklamasını bu defa Twitter hesabından yapmakla yetindi.

Erdoğan, paylaştığı mesajında, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul'umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu'nu tebrik ediyorum. Bundan önce olduğu gibi önümüzdeki süreçte de demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, ülkemizin barış, refah ve istikrarından taviz vermeden, Cumhur İttifakı'nın ilkeleri çerçevesinde, birlik ve beraberlik içinde, 2023 hedeflerimize yürüyeceğiz" açıklamasını yaptı.

AKP MİLLETVEKİLİNDEN DİKKAT ÇEKEN “AHLAKİ ÜSTÜNLÜK” MESAJI!

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun resmi olmayan kesin sonuçlara göre kazandığı İstanbul seçimiyle ilgili sosyal medya üzerinden çok çarpıcı bir açıklama yaptı. Yeneroğlu’nun sosyal medya hesabında paylaştığı mesaj şöyle:

“Ahlâkî üstünlüğü kaybettiğimiz için İstanbul'u kaybettik. Samimî öz eleştiri yaparak yeniden ümit olabiliriz. Bunun için geçmişi ve mitleri bırakıp geleceğe ve gençlerin hayallerine bakmalı, rasyonalite, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ve temel haklara odaklanmalıyız.”

İSTANBUL SEÇİMİ DÜNYA BASINININ GÜNDEMİNDE!

İngiltere merkezli saygın gazetelerden Financial Times, bütün dünyanın merakla izlediği İstanbul seçimlerini okuyucularına kapsamlı bir şekilde aktardı. "İmamoğlu oylarını büyük oranda artırarak Erdoğan'ı ikinci kez yenilgiye uğrattı" ifadesinin kullanıldığı haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi kumarı muazzam bir şekilde geri tepti" sözleri yer aldı.

23 HAZİRAN SEÇİMLERDE İLÇELERDE TABLO ŞÖYLE OLUŞTU:

BEŞİKTAŞ: EKREM İMAMOĞLU

KADIKÖY: EKREM İMAMOĞLU

BAKIRKÖY: EKREM İMAMOĞLU

ŞİŞLİ: EKREM İMAMOĞLU

ADALAR: EKREM İMAMOĞLU

MALTEPE: EKREM İMAMOĞLU

BEYLİKDÜZÜ: EKREM İMAMOĞLU

AVCILAR: EKREM İMAMOĞLU

SARIYER: EKREM İMAMOĞLU

SİLİVRİ: EKREM İMAMOĞLU

ATAŞEHİR: EKREM İMAMOĞLU

KÜÇÜKÇEKMECE: EKREM İMAMOĞLU

KARTAL: EKREM İMAMOĞLU

ESENYURT: EKREM İMAMOĞLU

BÜYÜKÇEKMECE: EKREM İMAMOĞLU

ÇATALCA: EKREM İMAMOĞLU

ŞİLE: EKREM İMAMOĞLU

FATİH: EKREM İMAMOĞLU

BAYRAMPAŞA: EKREM İMAMOĞLU

ÇEKMEKÖY: EKREM İMAMOĞLU

BEYOĞLU: EKREM İMAMOĞLU

ZEYTİNBURNU: EKREM İMAMOĞLU

BAHÇELİEVLER: EKREM İMAMOĞLU

SANCAKTEPE: EKREM İMAMOĞLU

TUZLA: EKREM İMAMOĞLU

ÜSKÜDAR: EKREM İMAMOĞLU

EYÜP SULTAN: EKREM İMAMOĞLU

SULTANBEYLİ: BİNALİ YILDIRIM

ESENLER: BİNALİ YILDIRIM

ARNAVUTKÖY: BİNALİ YILDIRIM

BAĞCILAR: BİNALİ YILDIRIM

SULTANGAZİ: BİNALİ YILDIRIM

G.O.P: BİNALİ YILDIRIM

PENDİK: BİNALİ YILDIRIM

KAĞITHANE: BİNALİ YILDIRIM

ÜMRANİYE: BİNALİ YILDIRIM

BAŞAKŞEHİR: BİNALİ YILDIRIM

GÜNGÖREN: BİNALİ YILDIRIM

BEYKOZ: BİNALİ YILDIRIM

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver