Zanka

Almanya’nın bazı eyaletlerinde Alevilik din statüsünde sayılmıştı. Bu gelişme, “Alevilik din midir yoksa mezhep midir?” tartışmasını da beraberinde getirdi. Peki Alevilik nedir? Araştırmacı yazar İhsan Eliaçık anlattı…

Araştırmacı Yazar İhsan Eliaçık, Zanka TV’de yayınlanan Yaşayan Sorular programında bu hafta Alevilik ile ilgili soruları yanıtladı.

“Aleviliğin ne olduğunun muhatabı aslında ‘Ben Aleviyim’ diyen insanlardır.” diyen İhsan Eliaçık, “Alevilere sormak lazım esasında din mi mezhep mi diye. Ben Alevi değilim. Ben Sünni kültürden gelme birisiyim ama kendimi Sünni olarak da görmüyorum. Çünkü Sünnilik tanımlanmış bir mezhep. Ben bu tür tarihsel sıfatları, Kur’an’da geçmeyen tarihsel sıfatları kendi tarihlerinde bırakıyorum ve zamanımızın tarihsel tanımları neyse, Kur’an’da geçen ve tüm Allah’a inananlara verilen isimle kendimizi anmanın doğru olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Aleviliğin esasen bir yol olduğunu anlatan Eliaçık, şöyle konuştu:

“Özellikle yurt dışına gittiğimizde ‘Alevilik İslam’ın dışındadır ve 3 bin sene öncesine kadar gider’ diye ortaya tez atanlar var. Buna saygı duyuyorum ama eksik şeyler söylüyorlar. Benim görüşüme göre Alevilik denilen oluşum aslında, kendi tanımlarıyla bir yoldur. ‘Yol cümleden uludur’ derler. Sen buna din mi dersin, mezhep mi dersin ne dersen de. Alevilik bir yoldur.”

Arapça’da din, mezhep ve tarikat kelimelerinin de karşılığının yol olduğunu belirten İhsan Eliaçık, Aleviliğin de bir yol olduğunu ve insanların bunu nasıl anlarsa anlayacağını söyledi.

Eliaçık, Bazı Aleviler için Aleviliğin İslam’ın içinde olduğunu da dile getirdi.

İHSAN ELİAÇIK’IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
21