Zanka

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin sıfırlandığına “95 miyar dolar rezervimiz var” diye karşılık veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyadan istifa edip kayıplara karışan damadı Berat Albayrak’ı da aylar sonra ilk kez ismini anıp “Başarılı işler yaptı” diye savundu. Konu Gazeteciler Çetin Ünsalan ile Selçuk Geçer ve ekonomist Oğul Aktuna tarafından 3Gen’de tartışmaya açıldı. Aktuna “Cumhurbaşkanı da memnun değil ki istifayı kabul etti” derken, Geçer “Merkez Bankası’nın parası nereye gidecek’ diyorlar, doğru nereye gidebilir ki? Nasıl gitmedi? O zaman nasıl eksi 50 milyar dolar oldu? Bununla ilgili bir cevap yok” diye konuştu. Ünsalan ise şimdiki Bakan Elvan’a “Devletten devamlılık esastır, şu an sen bakansın para nerde? 128 milyar dolar nerde?” diye sordu…

Zanka TV’de yayınlanan 3Gen programında bu hafta, Gazeteciler Çetin Ünsalan ile Selçuk Geçer ve ekonomist Oğul Aktuna, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası rezervleri ve Berat Albayrak açıklamasını masaya yatırdı.

“CUMHURBAŞKANI DA MEMNUN DEĞİL Kİ İSTİFAYI KABUL ETTİ”

Oğul Aktuna, Albayrak’ın istifasının Süleyman Soylu’nun aksine Erdoğan tarafından kabul edilmesine dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Pek savunulacak bir pozisyonu yok gibi görüyorum. Ben süreci başından beri takip eden biri olarak, çok keyfi bir yönetim yapıldığını düşünüyorum. Ekonomi gibi, maliye gibi, hazine gibi, Merkez Bankası gibi çok hassas kurumların ve konuların çok basite indirgendiği, 80 milyonun kaderini belirleyecek bu alanlarda çok keyfi atamalar yapıldığı, keyfi yönetim gruplarının kurulduğu ve ekonomiye müdahalelerin çok hassas yapılması gerekirken ne yazık ki çok kaba bazı müdahalelerle ekonominin yönetildiğini düşünüyorum. İyi bir yönetim gösterilemedi.

Özellikle pandemi dönemi çok hassas bir dönemdi, böyle bir dönemde çok daha hassas olmak gerekiyordu ama zaten performanstan Cumhurbaşkanı da memnun değil ki istifayı kabul etti. Yoksa performanslarını iyi bulduğu bakanların kabul etmeme gibi bir özelliği var. Bunu Süleyman Soylu’da görmüştük.

Görevini başarıyla yerine getirememiş ve istifa etmiş bir bakanın ardından onun savunulması ancak ailevi sebeplerden olabilir diye düşünüyorum. Bu olayı ancak kişisel görüp ve kişisel bazı saldırılara hedef olduğunu görüp, o kişisel saldırıların önüne geçmek için ailevi bir müdahale gibi ben algılıyorum. Yoksa iş açısından, siyaset açısından bir savunma gerekli olsaydı onu ne kadar yaparlardı bilmiyorum.”

“İNKAR DA YOK AÇIKLAMA DA YOK”

Selçuk Geçer de bütçe açığı ile faiz ödemeleri üzerinden konuyu değerlendirdi:

“Paralar bende değil, nerde bilmiyorum. Herhalde bir yerlere gitti ama ‘Gitmedi kardeşim Merkez Bankası’nın parası nereye gidecek’ diyorlar, doğru nereye gidebilir ki? Nasıl gitmedi? O zaman nasıl eksi 50 milyar dolar oldu? Bununla ilgili bir cevap yok. ‘Tefeciye gidiyor paralar’ diyorsun, ‘Yok öyle bir şey’ diyorlar. Bütçe açığına bakıyorsun 130 milyar lira 2020 için konuşuyorum, faiz ödemesine bakıyorsun 130 milyar lira. Tefeciye ödenmedi de kime ödendi o zaman bu para? Ona da cevap yok. Ocak ayı bütçe açığına bakıyorsun, 24.2 milyar lira şaka değil. Ama bütçe açığı pandemi koşulları çiftçiye, esnafa, vatandaşa yardım yapıldı ondan dolayı demek istiyorsun, dönüp ayrıntılara baktığın zaman 21 milyar liralık bir faiz ödemesi var sadece Ocak ayında yıllık değil. 21 21 gitse ki artarak devam edecek, on iki ay sonunda 240 milyar liralık bir faiz gideri var sadece. Bu nereye gidiyor diyorsun cevap yok. Öbür taraftan doları indiriyorsun, yüzde 17 faiz ortamı yarattın buna rağmen doları getirdiğin yer 6,90-7 liranın üzeri. O zaman niye Avrasya Tüneli’ne 11,5 lira zam yaptın diyorsun, buna da cevap yok. İnkar da yok, açıklama da yok. Bakan Albayrak nerede diye soruyorsun, evinde diye cevap geliyor. Bu zamana kadar niye açıklamadınız?”

“95 MİLYAR DOLAR NEREDEN ORTAYA ÇIKTI?”

Çetin Ünsalan ise muhalefetin hesap sorulmasına karşı çıkılmasına tepki göstererek ve Erdoğan’ın 95 milyar dolar rezerv açıklamasının altını çizerek, hem giden paranın nerede olduğunu hem de var olduğu söylenen paranın nereden ortaya çıktığını sordu:

“Berat Albayrak’ın nerede olduğu kişisel olarak benim umurumda değil, oraya geldiğinde de damat olarak gelmesi etik bulmayabiliriz ama yorumumuzda damat olarak değil Hazine ve Maliye Bakanı olarak ele aldığımızı bir kez daha hatırlatmasını yapalım. O gitti Lütfi Elvan’ı konuşuyoruz. Fakat ortada hesabı verilmeyen bir 128 milyar dolar var. Bu ülkede muhalefet neyin hesabını soracak? Ortada yok olmuş bir para var ve soracak, sormazsa zaten görevini yapmıyor demektir. Noldu noldu demiyorlar, grafikleri çıkarıyorlar, Merkez Bankası verileri 600 milyon dolar ekside buna swap yükümlülüklerini de koyduğunda eksi 57 milyar dolarlık bir rezervle karşı karşıyayken, 95 milyar dolar niye çıkıyor nereden çıkıyor? Mesela Kasım ayında Cumhurbaşkanı gidip, eksi 49 milyar dolar rezerv olduğunu söyleyen Naci Ağbal ve sonrasında yine göreve gelen Lütfi Elvan ne oldu da fikir değiştirdi? Fikir değiştirdi mi onu da bilelim.

İş iyice kontrolden çıktı. ‘Sen bana parayı sorma çünkü ben teröristle mücadele ediyorum’, ya et tamam da paranın da hesabını ver. Birbiriyle alakası olmayan konular. Böyle bir kaos, cümleler üzerinde kaos yaratarak mevzunun üzerini kapatmaktır. Buna en iyi ihtimalde karambole getirmek denir. 95 milyar dolar nereden ortaya çıktı hakikaten çok merak ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanının bu tip böyle çıkışlarına alışığız, yani faiz düşerse enflasyonun da düşeceğini söyledikten sonra bence olay bitti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan bir açıklama yaptı muhalefeti kınadı, bırak siyaset yapmayı. Devletten devamlılık esastır, şu an sen bakansın para nerde? 128 milyar dolar nerde? Bu kadar basit bir soru, keşke Sayıştay eskisi gibi aktif olsaydı da biz bu parayı görseydik. Arkası da karanlık ne olacağını bilmiyoruz. Bazı operasyonlar Varlık Fonu üzerinden gidiyor ve Varlık Fonu hiçbir şekilde denetlenemiyor.”

Peki enflasyon nasıl düşecek? Hesaplarda nasıl bir plan var? Türkiye’nin kredi notu ne durumda? Dolar nasıl düşecek? Esnafa nasıl yardım yapılmalı? Ekonomi gündemine ilişkin hepsi ve daha fazlası 3Gen’de konuşuldu.

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver