Zanka

ABD’de Joe Biden başkanlık koltuğuna oturdu peki ama Büyük Ortadoğu Projesi ne oldu? Hep konuşulan bu projenin içeriği ne? Prof. Dr. Abdurrahim Karslı ve 22.Dönem CHP Milletvekili Hüseyin Güler, konuyu masaya yatırdı…

Zanka TV’de yayınlanan Siyaset Adalet programında bu hafta, Prof. Dr. Abdurrahim Karslı’nın konuğu 22.Dönem CHP Milletvekili Hüseyin Güler oldu.

Programda Büyük Ortadoğu Projesi’nin amacı ve geldiği noktalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunuldu.

ABD’de Joe Biden’ın göreve gelmesinden sonra Büyük Ortadoğu Projesi devam ediyor mu? Hüseyin Güler konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ha Trump, ha Biden fark etmez. Orada yüzde 5’ten fazla inisiyatifleri yok. Amerika’da bir sistem oturmuş. Hedef tamamıyla devam ediyor. Hala daha da yığınak yapıyor bölgemizde. Ortadoğu silahlanma açısından dünyada başta geliyor. Hep de Müslüman ülkeler ne tesadüf. Emperyalizm oyunu çok açık, okumak ve görmek istediğimiz zaman senaryo çok açık.

Türkiye’de Ak Parti’nin kuruluş sürecinde de hangi dinamiklerin etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. BOP senaryosu bana göre devam ediyor. Nihayetinde bölgemize baktığımız zaman hiçbir dost ülkemiz kalmadı. Etrafımız silahlarla donatıldı.”

Abdurrahim Karslı ise projenin içeriğini şöyle anlattı:

“Bu projenin baştan beri içeriği de belliydi. Büyük Ortadoğu Projesi’nde Ak Parti’yi kurucularla, Büyük Ortadoğu Projesi’nin mimarları arasında şöyle bir anlaşma vardı; onlar Ak Parti’yi iktidara getirecekti, finans problemlerini halledeceklerdi ve Ak Parti’nin iktidarda kalması için Ak Parti’ye engel olacak bütün şeyleri de manipüle edeceklerdi. Mesela ordu gibi, mesela siyasal kurumlar gibi. Bunlar Ak Parti’ye BOP’un mimarlarının taahhütleriydi. Ak Parti’den de istedikleri üç şey vardı; birincisi Ortadoğu’da sınırları değişmesi gereken ülkelerin sınırlarını değiştirmek hususunda yardımcı olmak, ikincisi İsrail’in güvenliğini artırmak ve İsrail’in önündeki engelleri kaldırmak, üçüncüsü de İslam’ın yeniden yorumlanması. Birçok Ortadoğu’da ülkenin sınırlarını değiştirmek, iç karışıklık çıkarmak noktasında gerekli olan şeyler yapıldı. Irak’ta, Suriye’de, Mısır’da yaşananları gördük. Libya’da, birçok yerde yaşananları gördük. İsrail’in de güvenliğinin artırılması için birçok şeyler yapıldı. Artık İsrail’e kafa tutan bir Hizbullah yok, Suriye yok, Libya yok. Arap memleketleri de gidip İsrail’le anlaşmaya, hatta oraya elçilik göndermeye başladılar. İsrail’in önündeki uluslararası kurumlar ve kuruluşlar da kaldırıldı. İslam’ın yeniden yorumlanması konusunda da tabiri caiz ise öyle bir yorumlama yaptılar ki böyle bir İslam’sa herkes kaçar oldu. Camileri, cemaatleri insanlar terk etmeye başladılar.”

Karslı, ardından Güler’e “Büyük Ortadoğu Projesi’nde artık yapılmadık ne kaldı ki neye devam ediyorlar?” diye sordu. İşte o sorunun yanıtı ve çok daha fazlası Zanka TV’de konuşuldu…

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1