Zanka

Dolar ve altın fiyatları yükselmeye devam ederken, Türk lirası da değer kaybediyor. Peki ABD tahvilleri, küresel piyasaları nasıl etkiliyor? Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir anlattı…

Zanka TV’de yayınlanan Ekonomi Politik programında Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, Amerikan tahvillerindeki faiz artışının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere etkisi üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de Merkez Bankası’nın istediği hiçbir şeyi gerçekleştiremediğini söyleyen Gökdemir, “Sayın Merkez Bankası Başkanı’mıza emin olun ki üzülüyorum. Çünkü elinde sadece bir faiz silahı var, faiz silahıyla enflasyonu düşürmeye çalışıyor. Kur kırılganlığını önlemeye çalışıyor, fiyat istikrarı sağlamaya çalışıyor, fiyat istikrarı sağlamaya çalışıyor, piyasaya ve ekonomiye güven vermeye çalışıyor, yatırımlar ortamını iyileştirerek istihdam ortamını sağlamaya çalışıyor. Hiç birisi olmuyor” ifadelerini kullandı.

“Derin bir kırılganlık içerisindeyiz” diyen Gökdemir, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Öbür taraftan Amerikan Merkez Bankası Fed’in Başkanı Powell diyor ki ‘Benim 160 milyon çalışan insanım var halen. 9 milyon civarında da işsizim var. İşsizlik pandemi öncesi yüzde 3.5’ti şu an yüzde 6.3’e çıktı’ diyor. ‘Bu para piyasalarının beklediği gibi ben faiz artışına gidemem, enflasyonu da yüzde 2’de sabit tutma hedefine sadık kalacağız’ diyor. Bu beyanlar, para piyasalarının beklentilerini karşılamadığı için bunun ilk yansıması 10 yıllık Amerikan tahvilleri faizinin yüzde 1.55’e çıkmasıyla görülüyor. Çıktığı anda da gelişmekte olan ülkelerin para piyasalarında derin fırtınalar oluşuyor.

Amerika’da piyasalarda bir hapşırma olursa, gelişmekte olan ülkelerin para piyasalarında bu hapşırma karşısında nezle oluyor. Amerika’daki tahvillerde 0.20, 0.30 civarındaki faiz artışı Rusya’da 1 puan değer kaybına yol açıyor, diğer paralar en fazlası 2 puan değer kaybediyor. Türk lirasında ise derin bir zatürre etkisi yaratıyor. Yüzde 17 faiz verip, yüzde 6.2 değer kaybedecek şekilde derin bir kırılganlık içerisindeyiz.”

RUBİL GÖKDEMİR’İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver