Zanka

Dolar kurunun seyri için piyasalar 18 Mart’ta yapılacak Merkez Bankası toplantısından çıkacak faiz kararını bekliyor. Peki Merkez faiz artışına gidecek mi? Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, beklentileri anlattı ve değerlendirmelerde bulundu…

Piyasalarda gözler 17 Mart’ta Amerikan Merkez Bankası FED’in ve 18 Mart’ta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararlarını görüşeceği toplantılara çevrilmiş durumda.

Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir, Zanka TV’de yayınlanan Ekonomi Politik programında olası faiz kararına dair değerlendirmelerde bulundu.

Tüm ekonomi yorumcularının FED’in enflasyon hedeflerini tutturacaklarını düşündüklerinden faiz artırımına gitmeyeceklerini belirten Rubil Gökdemir, eğer faiz artırımı olursa Türk lirasının dolar karşısında daha da değer kaybedeceğine dikkat çekti.

Gökdemir, Türkiye’de Merkez Bankası’nın ise döviz kırılganlığı sebebiyle faiz artışına gitmek durumunda kalacağını belirtti.

“MERKEZ BANKASI VE NACİ AĞBAL ARTIK TEK BAŞINADIR”

Hazine’nin 10 yıllık iç borçlanmayla bir tahvil satışına gittiği anlatan Gökdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Türk piyasaları 3.8 milyar Türk liralık tahvil ihalesinde, faizleri 1.30 puan yükselttiler. 10 yıllık Türk hazinesinin tahvilleri, dikkat ederseniz Amerika’daki 10 yıllık tahvillerin yaklaşık olarak 10 katı civarında, 14.30’la borçlandılar. Bir ay önce yapılan aynı cins tahvilin faizi yüzde 13’tü. Bir ay sonra yapılan tahvil ihalesinde piyasalar zaten faizi yüzde 1,30 artırdılar. Yani 130 baz puan artırdılar.

Bu da demektir ki senkronizasyonu bozuk ekonomi yönetimi yani 4 aydır Naci Ağbal’ı sadece faiz silahıyla baş başa bırakıp, 4 ay sonra da reform paketi adı altında temennilerden oluşan, boş vaatlerden oluşan, hiçbir denetim mekanizması hiçbir kurumsal mekanizması bulunmayan, Sayın Cumhurbaşkanı’nın yapıp yapmayacağını keyfine bırakmış olduğumuz bir reform paketinden sonra ve o paketin içinden halkı ilgilendiren hiçbir şey çıkmadığı gibi beklentileri de yerine getirmediği için Merkez Bankası ve Naci Ağbal artık tek başınadır.

Eğer Cumhurbaşkanı Naci Ağbal’a ‘artık faiz artışı buraya kadar’ derse, Merkez Bankası’nın elinde artık faiz silahı da yok demektir.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver