Zanka

2023 seçimi için 2000’den sonra doğan 5 milyon 940 bin 916 seçmen oy kullanacak. Siyasi partiler artık bu oyları kazanmak için mücadele ediyor. Zira Z kuşağı seçmeni, toplam seçmenin yüzde 11.8 oy dilimine sahip. Peki bu kadar önemli bir oy oranı olan Z kuşağı kime oy vermeyi düşünüyor? Gazeteci Ali Tarakçı, anket sonuçlarını sebepleriyle anlattı…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programında Gazeteci Ali Tarakçı, Z kuşağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Atay’ın “Z kuşağı politik mi yoksa apolitik mi?” sorusuna Tarakçı, “1978’liler yani benim kuşağım, 80’lerden sonra gelen kuşağın politik olmadığı eleştirisini yapıyorlardı. Ama o kuşağın politik olduğunu bugün görüyoruz. Sadece 68 kuşağı gibi politik değiller. Bizim kuşağımız çatışmacı ve silahla siyaset yapıyordu, bu kuşak internetle yapıyorlar. En azından birbirini vurmuyorlar.” diye yanıt verdi.

Ali Tarakçı, Z kuşağının seçim anketi sonuçlarını ve değerlendirmesini şöyle anlattı:

“Gezici Araştırma Merkezi Başkan’ı Murat Gezici’nin yaptığı kamuoyu yoklaması var. Yapılan ankette şöyle bir şey var; Z kuşağı 15-21 yaş arası olarak değerlendiriliyor. Bu kuşağın Cumhur İttifakı’na oyu yüzde 27.6, Millet İttifakı’na oyu yüzde 56.9, diğer partilere yüzde 18.5. Z kuşağı Cumhur İttifakı’na oy vermiyor. 22-27 yaş arasındaki Cumhur İttifakı’nın desteği yüzde 26.9, 28-41 yaş arasındaki desteği yüzde 30.6, 72-80 yaş arasında 50.4, 82-90 yaş arasındaki oyu da 51.6. Tam Erdoğan’ın aldığı oya yakın.

Tarihin akışı, zamanın akışı Cumhur İttifakı’ndan yana çalışmıyor. Tarih böyle bir şeydir zaten. Yeni kuşakların öne çıkacağı yani, Erdoğan’ın kendi siyaset sahnesine çıktığı dönemdeki beğenmediği siyasetçi kimdi? Demirel, Ecevit, Erbakan. Erdoğan gibi bir adam kimi reddi miras yaparak sahneye çıktı? Erbakan’ı, yani hocasını. Şimdi Ak Parti’nin yeni çocukları, Erdoğan’ı reddederek tarih sahnesine çıkacaklar ve bu çıkışlarında da aynı siyaseti, aynı duruşu, aynı gelenekçi yapıyı savunmuyorlar. Yeni dönemde liderlerin peşinden gittiğimiz bir dönemde değiliz, aksine çok liderli çok partili bir yapıya doğru gidiyoruz. Bu bir olumluluk. Dönem, Erdoğan gibi liderlerin yöneteceği bir dönem değil. Aksine toplumu daha geniş bir mutabakatta buluşturan, daha bir akılda buluşturan, daha bir merkezde buluşturan ve çok parçalı bir yapıyla ancak Türkiye yeniden yapılanabilir.”

ALİ TARAKÇI’NIN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK  İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1